Με την υπογραφή του δ’ αντιπροέδρου της απελθούσας Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα, εκδόθηκε ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 40/2012, με θέμα τη σύγκλησή της αύριο, Πέμπτη, στις 11 π.μ., για την ορκωμοσία των βουλευτών. Σύμφωνα με την ίδια ημερήσια διάταξη, την Παρασκευή στις 11 π.μ. θα συνεδριάσει εκ νέου, με αντικείμενο την εκλογή προέδρου της Βουλής.
Η αίθουσα της Ολομέλειας είναι ήδη έτοιμη και τα έδρανα αναμένουν τους νέους βουλευτές, που αύριο θα ορκιστούν και την επομένη θα αποχαιρετήσουν τη Βουλή. Χρέη προεδρεύοντος θα εκτελέσει ο Βύρων Πολύδωρας, ως ο πρώτος τη τάξει επανεκλεγείς αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής. Την ορκωμοσία θα τελέσει, όπως πάντα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι, εφόσον οδεύουμε σε νέες εκλογές, τα ενδεχόμενα αδικήματα που διαπράχθηκαν από υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με συνταγματολόγους, παραγράφονται. Και τούτο γιατί η Βουλή θα επαναλειτουργήσει αύριο και πιθανώς θα διαλυθεί την Παρασκευή.
Το διάστημα μέχρι να στηθούν νέες κάλπες θεωρείται, βάσει του Συντάγματος, νέα κοινοβουλευτική περίοδος, η οποία αυτομάτως οδηγεί, μετά και τις νέες κάλπες, σε παραγραφή πιθανών αδικημάτων μελών της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και του ιδίου κατά την κοινοβουλευτική περίοδο πριν από την 6η Μαΐου. Θεωρητικά μπορεί να συγκληθεί εξεταστική επιτροπή, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει σε προανακριτική διαδικασία, αφού τα ενδεχόμενα αδικήματα θα θεωρούνται ότι έχουν παραγραφεί.
Πάντως η Ν.Δ., διά του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη, τονίζει: «Παραμένει ενεργή η δυνατότητα της επόμενης Βουλής να κινήσει τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών… Τα αδικήματα δεν παραγράφονται».
Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. συνεχίζει: «Εφόσον συγκληθεί η Βουλή που αναδείχτηκε από τις τελευταίες εκλογές και διαλυθεί στη συνέχεια χωρίς να συμπληρωθούν δύο τακτικές σύνοδοι, δεν τίθεται θέμα αποσβεστικής προθεσμίας».
Ο κ. Μιχελάκης υπογράμμισε, ακόμη, ότι «ως προς την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το άρθρο 86, παρ. 3 του Συντάγματος ορίζει ότι η Βουλή μπορεί να ασκήσει τη σχετική αρμοδιότητά της “μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος”. Είναι φανερό ότι κατά τη διάταξη αυτή ουδέποτε είναι δυνατό να θεωρηθεί πως έχει παρέλθει η ως άνω αποσβεστική προθεσμία χωρίς να έχει υπάρξει Βουλή η οποία να έχει διαρκέσει τουλάχιστον για χρονικό διάστημα δύο τακτικών συνόδων. Εάν, δηλαδή, ο βίος της Βουλής που προκύπτει μετά τις εκλογές είναι μικρότερος των δύο τακτικών συνόδων δεν τίθεται θέμα έναρξης της αποσβεστικής προθεσμίας».
madata.gr