Φινλανδία και Σουηδία εγκατέλειψαν την κοινή προσέγγιση ένταξης στο ΝΑΤΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Φινλανδία και η Σουηδία εγκατέλειψαν την κοινή τους προσέγγιση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και συμφώνησαν ότι η Φινλανδία θα ενταχθεί πρώτη, ανέφερε η εφημερίδα Iltalehti.

Την Τρίτη, η ταμπλόιντ εφημερίδα Iltalehti δημοσίευσε άρθρο με ανώνυμες πηγές, υποστηρίζοντας ότι η Σουηδία έδωσε στη Φινλανδία «άδεια» να ενταχθεί πρώτη στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση που η Τουρκία και η Ουγγαρία επικυρώσουν τη δική της συμφωνία, αλλά αφήσουν απ’ έξω το Σουηδικό κράτος.

Παρόλα αυτά, η Φινλανδία και η Σουηδία θα αλληλοενημερώνονται για τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ, ενώ η Σουηδία υποσχέθηκε να παρέχει πολιτική υποστήριξη, ακόμα και αν η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας προχωρήσει ταχύτερα.

Η κοινή υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει καθυστερήσει εδώ και αρκετό καιρό, ιδίως λόγω των απαιτήσεων της Τουρκίας προς τη Σουηδία, συμπεριλαμβανομένης της απέλασης φερόμενων ως «τρομοκρατών» και της οργής για το κάψιμο ενός Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία.

Την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε αν θα ήταν αποδεκτή η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ με διαφορετικούς ρυθμούς. Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι ταυτόχρονες επικυρώσεις δεν θα ήταν πράγματι «απαραίτητες» για τη στρατιωτική συμμαχία. «Το κυριότερο είναι ότι και οι δύο θα γίνουν δεκτές ως πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

euractiv.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ