Τα ποσά που συγκέντρωσαν οι μουφτήδες Βαλκανίων για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεκάδες μουφτήδες ή συμβούλια ισλαμικών κοινοτήτων στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ημερών πραγματοποίησαν εκστρατείες για τη συγκέντρωση χρημάτων για να βοηθήσουν όσους επλήγησαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και τη Συρία.

Ένας σημαντικός αριθμός πολιτών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για βοήθεια.

Με βάση τα δημόσια στοιχεία των Ισλαμικών Κοινοτήτων (Μουφτήδων) στη Βόρεια Μακεδονία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, το ποσό που συγκεντρώθηκε για τις σεισμογενείς περιοχές στην Τουρκία ξεπερνά τις 700 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με το «TRT Balkan» τα στοιχεία από τις βαλκανικές χώρες για το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε παρατίθεται παρακάτω.

 

Πάνω από 300 χιλιάδες στα Σκοπια 

 

Σημαντικός αριθμός πολιτών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας στα Σκοπια  να βοηθήσει τους πληγέντες από τους σεισμούς στην Τουρκία στις 10 Φεβρουαρίου.

 Σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία των μουφτήδων, πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ έχουν συγκεντρωθεί σε όλα τα τζαμιά της χώρας.

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, όπως ανακοινώθηκε, θα σταλούν στο Diyanet της Τουρκίας για περαιτέρω επεξεργασία, το οποίο στη συνέχεια θα τα παραδώσει στους σεισμόπληκτους της 6ης Φεβρουαρίου.

Πάνω από 90 χιλιάδες ευρώ μόνο στο Πρίζρεν

Παρόμοιες ενέργειες για τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων για τους πολίτες που επλήγησαν από τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία έχουν πραγματοποιηθεί και στο Κόσοβο.

Με βάση τα δημόσια στοιχεία, μόνο το Συμβούλιο της Ισλαμικής Κοινότητας στο Πρίζρεν έχει συγκεντρώσει 93.286.20 ευρώ.

«Το Συμβούλιο της Ισλαμικής Κοινότητας στο Πρίζρεν, εκ μέρους των εργαζομένων του, ευχαριστεί την εκκλησία του Πρίζρεν, που συνέβαλε στο χαλί που στρώθηκε σε όλα τα τζαμιά του Πρίζρεν στις 10.02.2023, για τη βοήθεια των πληγέντων από τους σεισμούς που έπληξαν πολλές περιοχές σε Τουρκία και Συρία», αναφέρει η KBI – Prizren.

Η BFI Μαυροβουνίου εισέπραξε περίπου 120 χιλιάδες ευρώ

Μέσω φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, η Ισλαμική Κοινότητα στο Μαυροβούνιο έχει συγκεντρώσει περίπου 120 χιλιάδες ευρώ για βοήθεια προς τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας.

Στην οργάνωση του Ματζλίς συγκεντρώθηκαν επίσης δεκάδες φορτηγά με ρούχα, παπούτσια και άλλα απαραίτητα είδη ζωής, τα οποία θα φτάσουν στους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους από τον καταστροφικό σεισμό.

Η ισλαμική κοινότητα εκφράζει την ευγνωμοσύνη της σε όλους τους δωρητές που ανταποκρίθηκαν στις δράσεις συλλογής βοήθειας.

«Είθε ο Αλλάχ να ευλογεί όλους τους δωρητές μας και να τους ανταμείψει άφθονα, να μας σώσει από πειρασμούς που δεν μπορούμε να αντέξουμε», λέει η Ισλαμική Κοινότητα Μαυροβουνίου.

Η BFI της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης διέθεσε 250 χιλιάδες ευρώ

Αμέσως μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, η Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (BFI) διέθεσε 150 χιλιάδες ευρώ για να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στους σεισμούς.

Ο Χουσεΐν Καβάζοβιτς, μιλώντας για αυτό το θέμα, είπε ότι η συγκεντρωμένη βοήθεια είναι ένδειξη αλληλεγγύης και αγάπης των Βόσνιων προς τον αδελφό λαό της Τουρκίας.

«Η Ισλαμική Κοινότητα διέθεσε αμέσως 150.000 ευρώ για να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό στην Τουρκία και μετά διαθέσαμε άλλα 100.000 ευρώ για την αγορά κάποιων προμηθειών», δήλωσε ο «reisu-l-ulema» της Ισλαμικής Κοινότητας. στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη Χουσεΐν Καβάζοβιτς.

Κατά τα άλλα, ενέργειες για την είσπραξη οικονομικών πόρων πραγματοποιήθηκαν και στο Νόβι Παζάρ, στο Πρέσεβο και σε διάφορα μέρη της Σερβίας.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ