Πόσο εφικτή είναι η νέα ρύθμιση των χρεών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

της Ιωάννας Λιούτα

Περισσότεροι από 1,4 εκατ. φορολογούμενοι έρχονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών Πόσοι όμως θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα ρύθμισης χρεών που εξήγγειλε το Υπουργείο Οικονομικών;

Το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν πάνω τα 113 δισ. ευρώ και λόγω των συνεχών ανατιμήσεων θα αυξηθούν περαιτέρω.
Προϋποθέσεις,υψηλά επιτόκια αλλά και ο μεγάλος κίνδυνος να χαθεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης να υποχρεωθεί σε άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών, δυσχεραίνουν την ανταπόκριση των φορολογούμενων-οφειλετών.

-Οι οφειλέτες για να συμμετέχουν στα νέα προγράμματα των ρυθμίσεων για τα χρέη δεν πρέπει να έχουν άλλες μη εξυπηρετούμενες οφειλές
-Το πρόγραμμα αφορά το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2021 και μετά (δηλ.τα χρέη μετά την πανδημία)
-Πρέπει να πληρωθούν δύο δόσεις μαζί,συν την τρέχουσα δηλ. τρεις δόσεις (προϋπόθεση για την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων ειναι ο οφειλέτης να πληρώσει μέχρι 31 Ιουλίου 2023 δύο δόσεις)

-Το επιτόκιο για την πάγια ρύθμιση είναι πολύ υψηλό, φτάνει έως το 5,87% για μεγάλο διάστημα ( ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν το χρέος σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις)
– Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, που αφορά τις παλιές ρυθμίσεις, το επιτόκιο ανέρχεται στο 3% ..
-‘Οταν δεν καταβληθούν δύο συνεχόμενων μηνιαίες δόσεις ή με την καθυστέρηση της καταβολής των δύο τελευταίων δόσεων για περισσότερο από δύο μήνες, η ρύθμιση παύει να ισχύει και ο οφειλέτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει άμεσα το υπόλοιπο του χρέους (ισχύει και για τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι ληξιπρόθεσμες και έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ