Τουλάχιστον 500 χιλιάδες σπίτια πρέπει να χτιστούν στην Τουρκία μετά τον σεισμό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ειδικοί του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) δήλωσαν ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν άστεγοι στην Τουρκία μετά τους σεισμούς. 

Οι εμπειρογνώμονες του UNDP σημείωσαν επίσης ότι τουλάχιστον 500 χιλιάδες νέα σπίτια θα πρέπει να κατασκευαστούν προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη για καταφύγιο ενόψει της καταστροφής.

Οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου στο Καχραμανμαράς προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε 10 επαρχίες της Τουρκίας.

 Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής  ανέφερε ότι στη σεισμική ζώνη οι απώλειες ζωών ξεπέρασαν τις 42 χιλιάδες.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου ελέγχθηκαν 105.794 από τα 830.783 κτίρια  και εκτιμήθηκαν οι ζημίες.

Συνολικά, προσδιορίστηκε ότι «384.545 ανεξάρτητες μονάδες χρειάστηκε να κατεδαφιστούν άμεσα,  αφού υπέστησαν μεγάλες ζημιές».

Ο σεισμός 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Χατάι το βράδυ της 20ης Φεβρουαρίου, αφαίρεσε τη ζωή 6 ατόμων και τραυμάτισε περίπου 300 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 18 σε σοβαρή κατάσταση και δεκάδες μετασεισμοί που σημειώθηκαν λίγα λεπτά αργότερα προκάλεσαν επίσης την κατάρρευση ορισμένων κτιρίων που υπέστησαν ζημιές από τους προηγούμενους σεισμούς.

2

Η εκπρόσωπος του UNDP για την Τουρκία Λουίζα Βίντον αναφέρθηκε στην έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τους ισχυρούς σεισμούς που έγιναν αισθητοί στην Αίγυπτο και τον Λίβανο, καθώς και στη γειτονική Συρία, νότια και νοτιοανατολικά της Τουρκίας, και υπογράμμισε ότι 116 έως 210 εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις σεισμογενείς ζώνες.

Ο Βίντον, στη χθεσινή της δήλωση, υπενθύμισε τον σεισμό του 1999 που χάθηκαν περισσότερες από 17 χιλιάδες ζωές και τόνισε ότι η καταστροφή που προκλήθηκε από τους σεισμούς του Καχραμανμαράς ξεπέρασε κατά πολύ τις απώλειες και τις καταστροφές που σημειώθηκαν το 1999, και ως εκ τούτου ενδέχεται να υπάρξουν δυσκολίες στη διαδικασία ανοικοδόμησης.

Υπενθυμίζοντας ότι το UNDP έχει υποστηρίξει τις προσπάθειες απομάκρυνσης συντριμμιών στο Νεπάλ, την Αϊτή, τον Λίβανο και την Ουκρανία μετά από φυσικές καταστροφές και πολέμους στο παρελθόν, η Βίντον είπε επίσης ότι τα κομμάτια των συντριμμιών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «ανακύκλωση και επίσης για να προσφέρουν μια πηγή εισοδήματος βραχυπρόθεσμα».

‘voaturkce’

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ