Κινεζικό μαχητικό αναχαιτίζει αεροσκάφος του Αμερικανικού Ναυτικού με δημοσιογράφους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αναγνωριστικό αεροσκάφος του Αμερικανικού Ναυτικού πετά στα 21.500 πόδια πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (ή Νότια Σινική Θάλασσα), 30 μίλια από τα αμφισβητούμενα Νησιά Παρασέλ, ένα μικρό σύμπλεγμα από 130 κοραλλιογενείς ατόλες, οι μεγαλύτερες από τις οποίες φιλοξενούν κινεζικές στρατιωτικές βάσεις.

Μια φωνή, που λέει ότι προέρχεται από αεροδρόμιο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας, ακούγεται στον ασύρματο του Αμερικανικού Ναυτικού P-8 Poseidon καθώς ένα πλήρωμα του CNN και του NBC, το οποίο είχε σπάνια πρόσβαση στην πτήση του αμερικανικού αεροσκάφους, ακούει. (Δείτε εδώ το βίντεο του CNN)

«Προς αμερικανικό αεροσκάφος. Ο κινεζικός εναέριος χώρος είναι 12 ναυτικά μίλια. Μην πλησιάσετε άλλο ή θα φέρετε όλη την ευθύνη», λέει.

Μέσα σε λίγα λεπτά, ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος οπλισμένο με πυραύλους αέρος-αέρος αναχαιτίζει το αμερικανικό αεροπλάνο, σε απόσταση μόλις 500 ποδιών από τη βάση του.

Το κινεζικό μαχητικό  ήταν τόσο κοντά, που οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να δουν τους πιλότους να γυρίζουν τα κεφάλια τους για να τους κοιτάξουν – και μπορούσε να διακρίνει το κόκκινο αστέρι στα πτερύγια της ουράς και τους πυραύλους με τους οποίους ήταν οπλισμένος.

«Μαχητικό αεροσκάφος PLA, αυτό είναι το P-8A του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ… Σας έχω από την αριστερή μου πτέρυγα και σκοπεύω να προχωρήσω προς τα δυτικά. Σας ζητώ να κάνετε το ίδιο, ξανά.»

Δεν υπήρξε απάντηση από το κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο συνόδευσε το αμερικανικό αεροπλάνο για 15 λεπτά πριν απομακρυνθεί.

Το περιστατικό, σχολιάζει το CNN, είναι καθαρή απόδειξη των εντάσεων που επικρατούν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά και μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο διοικητής αυτής της αποστολής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έχει διαφορετική άποψη. «Θα έλεγα ότι είναι ακόμη ένα απόγευμα Παρασκευής στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», δηλώνει.

Τα τελευταία χρόνια, η Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει αναδειχθεί ως ένα σημαντικό δυνητικό σημείο ανάφλεξης στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Νησιά όπως τα Παρασέλ κοντά στα οποία αναχαιτίστηκε το αεροσκάφος του αμερικανικού ναυτικού την Παρασκευή, αποτελούν αντικείμενο αλληλοεπικαλυπτόμενων εδαφικών διεκδικήσεων εν μέρει από την Κίνα, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι και την Ταϊβάν.

Πρόκειται για μία τεράστιας στρατηγικής σημασίας πλωτή οδό, που όχι μόνο διαθέτει τεράστιους πόρους ψαριών, πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά  επιτρέπει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ναυτιλίας να διέρχεται από αυτήν – αξίας περίπου 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το China Power Project του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).

Η Κίνα διεκδικεί δικαιοδοσία σχεδόν σε ολόκληρη την απέραντη θάλασσα και από το 2014 έχει δημιουργήσει μικροσκοπικούς υφάλους και άμμους σε τεχνητά νησιά βαριά οχυρωμένα με πυραύλους, διαδρόμους και οπλικά συστήματα – πυροδοτώντας κατακραυγή από τους άλλους διεκδικητές.

Τα Νησιά Παρασέλ, που αποκαλούνται από την Κίνα Νησιά Xisha, βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, ανατολικά του Ντα Νανγκ του Βιετνάμ και νότια του νησιού Χαϊνάν της Κίνας.

Ονομάστηκαν από Πορτογάλους χαρτογράφους του 16ου αιώνα, δεν έχουν ιθαγενή πληθυσμό, μόνο κινεζικές στρατιωτικές φρουρές που ανέρχονται σε 1.400 άτομα, σύμφωνα με το CIA Factbook.

naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ