Εκοιμήθη στο Άγιος Ορος, ο Δικαίος Αγιας Αννης Γέροντας Μακάριος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκοιμήθη πριν λίγο ο Δικαίος Αγιας Αννης Γέροντας Μακάριος. Σήμερα το μεσημέρι 1.30 μμ θα είναι η εξόδιος ακολουθία στο ΚΥΡΙΑΚΟ.

Πατέρας Μακάριος, Δικαίος της Σκήτης Αγίας Άννας. Μας άφησε σήμερα ξημερώματα, για τους ουρανούς αντιμετώπιζε χρόνιες ασθένειες. Αιωνία του η μνήμη.

Με τον όρο όνομα Σκήτη (πληθυντικός Σκήτες) αναφέρουμε ένα μοναστικό ίδρυμα που υπάγεται σε Κυρίαρχη Μονή. Πρόκειται ουσιαστικά για οργανωμένες κοινότητες που συγκροτούνται από πολλές μοναστικές καλύβες ή όπως αλλιώς ονομάζονται κελιά. Στο μέσον της κάθε Σκήτης βρίσκεται το λεγόμενο “Κυριακό” που είναι ο κοινός ναός όπου συγκεντρώνονται οι μοναχοί τις Κυριακές και τις μεγάλες εορτές. Γύρω από το Κυριακό είναι κτισμένες οι καλύβες. Τη διοίκηση στη Σκήτη ασκεί ο επονομαζόμενος “Δικαίος” για ένα χρόνο. Το Άγιο Όρος έχει δώδεκα Σκήτες και 20 κυρίαρχες Μονές. Η Σκήτη της Αγίας Άννας υπάγεται στην Ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας.

Ιστορία της Σκήτης
Η Σκήτη Αγίας Άννας έχει συσταθεί κατά τον 16ο-17ο αιώνα. Παλαιότερα στο ίδιο σημείο υπήρχε η μονή των Βουλευτηρίων από τις αρχές του 11ου αιώνα. Καταστράφηκε όμως από Άραβες πειρατές και ο τελευταίος ηγούμενος Γερόντιος κατέφυγε στα υψηλότερα ορεινά και απότομα μέρη, όπου ανήγειρε το ησυχαστήριο του Αγίου Παντελεήμονα. Το ησυχαστήριο του Αγίου Παντελεήμονα υπάρχει μέχρι και σήμερα, με αγίασμα, που παραδόξως ποτέ δεν υπερχειλίζει, αλλά ούτε και μειώνεται όσο και αν προμηθεύεται κάποιος.

Τον 17ο αιώνα ο Πατριάρχης Διονύσιος Γ΄ ο Βάρδαλης έκανε εργασίες προς ανέγερση και άλλων κτιρίων στο Κυριακό της Σκήτης, με δικά του έξοδα, διαμένοντας στη Σκήτη αλλά και στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας.

Η Αγία Άννα

Το 1686 ο Ματθαίος, κτήτορας του κελιού Άγιος Γεώργιος στην Προβάτα, αφιερώνει στη Σκήτη το πόδι της Αγίας Άννης.

Στον περίφημο Κώδικα 3 της Σκήτης αναφέρεται όλο το ιστορικό. «Κάποιος ιερέας, εφοδιασμένος με έγγραφο του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε ένα από τα ταξίδια του επισκέφτηκε την πόλη Ερζερούμ (Θεοδοσιούπολη) της Αρμενίας. Στον ναό των Αγίων Μαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου υπήρχαν πολλά λείψανα αγίων, μεταξύ των οποίων και το πόδι της Αγίας Άννας. Προκειμένου να μην περιέλθει το λείψανο αυτό σε χέρια αλλοδόξων το αγόρασε, παίρνοντας πιστοποιητικό από τους Μητροπολίτες Καισαρείας της Καππαδοκίας Επιφάνιο και Χαλδείας Σίλβεστρο.

Μερικά χρόνια αργότερα δύο Άραβες αρχιερείς, του Πατριαρχείου της Αντιοχείας, περιόδευαν στο Άγιο Όρος για ελεημοσύνη, έχοντας το λείψανο της Αγίας Άννας και το αντίστοιχο πιστοποιητικό γνησιότητας, τα οποία είχαν αγοράσει από τον εν λόγω ιερέα. Φτάνοντας στην Σκήτη της Προβάτας ο Γέροντας Ματθαίος έχοντας οικονομική άνεση, αγόρασε από τους Άραβες Αρχιερείς το λείψανο του αριστερού ποδιού της Αγίας Άννας μαζί με το πιστοποιητικό της γνησιότητάς του.

Μετά από λίγο χρόνο και κατόπιν παρακλήσεων των μοναχών της Σκήτης πιθανόν όμως μετά από κάποιο θαυμαστό σημείο που είδε, πήγε στην Αγία Άννα και κατέθεσε στο «Κυριακό» το ιερό λείψανο, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα και επιτελεί πλήθος θαυμάτων.

Την Σκήτη της Αγίας Άννας ευεργέτησαν πολλές φορές διάφοροι γνωστοί και άγνωστοι ευεργέτες ανάμεσά τους ο έμπορος της Βενετίας Γεώργιος Κυρίτσης, ο πρώην επίσκοπος Άρτας Νεόφυτος Μαυρομάτης κι ο Έλληνας ευεργέτης στην Κριμαία Ζώης Καπλάνης.

Το καμπαναριό της Σκήτης θεμελιώθηκε το 1784.

Στο Κυριακό φυλάσσονται πολλά χειρόγραφα, φορητές εικόνες και ιερά κειμήλια, με σημαντικότερο το αριστερό πόδι της Αγίας Άννης, μητέρας της Θεοτόκου που κατά θαυματουργικό τρόπο είναι σε θερμοκρασία “ζωντανού” σώματος.

Από τον Αρσανά (έτσι ονομάζεται το επίνειο ή λιμανακι ) της Αγία Άννας ως το Κυριακό θα χρειαστεί να ανεβείτε περίπου 1800 σκαλιά .Δεν υπάρχουν δρόμοι για οχήματα παρά μόνον μονοπάτια ενώ για τη μεταφορά προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης χρησιμοποιούνται μουλάρια.
Για να φθάσετε στο Κυριακό διασχίζετε ένα πυκνό δάσος από καστανιές, βελανιδιές, οξιές, πουρνάρια αλλά και πλατάνια στις ρεματιές. Υπάρχουν αρκετά σημειακά για ολιγόλεπτη ανάπαυση που είναι συνήθως προσκυνητάρια που συνδέονται με κάποιο θαύμα.

Πολύ κοντά στο Κυριακό της Αγίας Άννας βρίσκεται το σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου Κεφαλλονιάς .Η σπηλιά είναι πολύ στενή, τριγωνικού σχήματος κα χωράει παρά μόνο ένα στασίδι. Δείτε περισσότερα για το σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου στο Άγιο Όρος.

Στην Σκήτη της Αγίας Άννας υπάγεται και η μικρότερη “Μικρά Αγία Άννα” που αποτελείται από επτά κελία. Για να φθάσει κάνεις απαιτείται μια ιδιαίτερα κοπιαστική ανάβαση που όμως ανταμείβει τον προσκυνητή. Εκεί μόνασε ο μεγάλος υμνογράφος της Εκκλησίας ο Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης.

Η Αγία Άννα, η μητέρα της Παναγίας είναι προστάτης των άτεκνων ζευγαριών καθότι και η ίδια τεκνοποίησε σε μεγάλη ηλικία. Ο Προσκυνητής αντικρίζει με δέος και προσευχή τις εκατοντάδες φωτογραφίες παιδιών που οι γονείς τους τεκνοποίησαν με θαυματουργικό τρόπο και δεν ξέχασαν την ¨γιαγιά” του Χριστού και όλης της Χριστιανοσύνης.

Με πληροφορίες απο το ekklisiaonline.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ