Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Ιστορική ντροπή στην Πατρα: Έκαψαν τον βασιλιά καρνάβαλο φωνάζοντας συνθήματα κατα του πρωθυπουργού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με το πατροπαράδοτο κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου στο βόρειο λιμάνι, στο μόλο του Αγίου Νικολάου, όπου η νύχτα έγινε μέρα από τη ρίψη εκατοντάδων πυροτεχνημάτων, έπεσε η αυλαία του Πατρινού Καρναβαλιού, όπου φέτος συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 καρναβαλιστές, οι οποίοι, μαζί με τα άρματα πρόσφεραν, ένα μοναδικό θέαμα στη μεγάλη παρέλαση στο κέντρο της Πάτρας, την πρώτη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Για περίπου πέντε ώρες, χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας ξεσήκωσαν την αχαϊκή πρωτεύουσα, συμμετέχοντας στη μεγάλη παρέλαση του πατρινού καρναβαλιού, η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα περιοριστικό μέτρο. Παράλληλα, μετέφεραν με τον πιο αισιόδοξο τρόπο το ελπιδοφόρο μήνυμα της χαράς για τη ζωή, προσφέροντας, κατά τη διάρκεια της μεγάλης παρέλασης, ένα ανεπανάληπτο θέαμα με το χορό, το τραγούδι και την ευρηματικότητά τους.

Στην κεφαλή της παρέλασης, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, βρισκόταν η πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου Πατρέων, «Καρναβάλι Πάτρας», Ήρα Κουρή, τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ και τα μέλη της γνωμοδοτικής και κριτικής επιτροπής του καρναβαλιού 2023.

Ακολούθησαν η δημοτική μουσική που παιάνιζε καρναβαλικούς σκοπούς, οι μαζορέτες και τα άρματα του δήμου, με προεξέχοντα, τον προπομπό, τον βασιλιά καρνάβαλο, το άρμα της βασίλισσας και το άνθινο άρμα που φιλοξένησαν αντίστοιχα την φετινή βασίλισσα του πατρινού καρναβαλιού, Κατερίνα Βενέρη – Σιούλη και τη βασίλισσα των τριών προηγούμενων χωρίς παρέλαση καρναβαλιών, Μαρία Κυριακοπούλου.

patra karnavali vasilisa
Η μεγάλη παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού

Αμέσως μετά παρέλασαν τα άρματα «Imagine», «Hell Oil», «Rabbit Test Show», «Facebook», τα οποία συνδύασαν την καλλιτεχνική έκφραση και τη σατιρική διάθεση, καθώς και τα άρματα του καρναβαλιού των μικρών «Ιγκουάνα», «Φεγγάρι», «Καρναβαλάκος», «Μάγισσα» «Σκυλάκι», «Σαρανταποδαρούσα» και «Τζιτζίκι».

Στην συνέχεια, οι εκπρόσωποι συλλόγων σοκολατοριχτών πρόσφεραν στον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, το καλάθι με τις σοκολάτες, ενώ η καρναβαλική ομάδα των «Στρατηγών», με τα εντυπωσιακά οχήματά τους και τους «υψηλούς» προσκεκλημένους της, ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ αρμάτων του καρναβαλικού εργαστηρίου του δήμου και του χείμαρρου των πληρωμάτων που ακολουθούσε.

Με τις εντυπωσιακές στολές τους και τα εμπνευσμένα καπέλα τους οι περίπου 50.000 καρναβαλιστές, μέλη των 139 πληρωμάτων του «Κρυμμένου Θησαυρού», ενδεδυμένα με όλες τις μικροκατασκευές τους και πολλά από αυτά με τη συνοδεία των εντυπωσιακών αρμάτων και των ογκωδών τροχήλατων κατασκευών τους, παρέλασαν σκορπίζοντας χρώμα, φαντασία, αισθητική και ευρηματικότητα.

Οπως αναμενόταν, στο επίκεντρο της καρναβαλικής δημιουργίας, βρέθηκε και η τρέχουσα επικαιρότητα, ενώ δεν έλειψαν και θέματα σατιρικά, καλλιτεχνικά και χιουμοριστικά. Φυσικά, την παράσταση έκλεψε και το πασίγνωστο σύνθημα που, κατά καιρούς, ακούγεται απ’ άκρη σ’ άκρη στην πολύπαθη χώρα μας…

Οι χιλιάδες καρναβαλιστές με την πολύχρωμη και χειμαρρώδη ορμή μαγνήτισαν τα βλέμματα των χιλιάδων θεατών, που είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια, την πλατεία Γεωργίου και τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών του κέντρου τη πόλης. Η μεγάλη παρέλαση ολοκληρώθηκε με το αναλλοίωτο, στο πέραμα των χρόνων, έθιμο του σοκολατοπόλεμου.

  • Δείτε ολόκληρη τη μεγάλη παρέλαση, όπως τη μετέδωσε το τοπικό κανάλι Ionian TV:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ