Λευκορώσοι αντάρτες αχρήστευσαν πανάκριβο ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σταματά να μετρά πληγές από τον πόλεμο που κήρυξε στην Ουκρανία, με τελευταίο κρούσμα την καταστροφή από drones ενός AWACS Beriev A-50U, κοντά στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Την ευθύνη ανέλαβε ομάδα Λευκορώσων που αντιτίθενται στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίοι και δήλωσαν ότι κατέστρεψαν το στρατιωτικό αεροσκάφος παρακολούθησης, που αποτελεί ένα από τα πλέον προηγμένα και πανάκριβα κατασκοπευτικά αεροπλάνα της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, σε μυστική αποστολή. Μέρη του αεροσκάφους AWACS Beriev A-50U και η κεραία του ραντάρ υπέστησαν ζημιές από δύο εκρήξεις στην αεροπορική βάση Machulishchy, κοντά στο Μινσκ, σύμφωνα με ανάρτηση της λευκορωσικής αντικυβερνητικής οργάνωσης BYPOL, την οποία δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «The Sun».

Η BYPOL είπε ότι το στρατιωτικό αεροσκάφος αξίας 274 εκατ. λιρών υπέστη σοβαρές ζημιές και «σίγουρα δεν θα πετάξει». Είχε φτάσει στη Λευκορωσία στις 3 Ιανουαρίου και είχε πραγματοποιήσει 12 εξόδους που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήταν ένα από τα μόλις έξι του ρωσικού στόλου.

Οι Λευκορώσοι χρησιμοποίησαν τροποποιημένα εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αγοράστηκαν σε ένα κατάστημα, για να στήσουν την ενέδρα στην αεροπορική βάση Machulishchy, όπως δήλωσαν ηγέτες της αντιπολίτευσης. Η Λευκορωσία φέρεται να έκλεισε τα σύνορά της για να σταματήσει τη φυγή των ενόχων, μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική επίθεση, αλλά ήταν ήδη αργά.

«Οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση ήταν Λευκορώσοι, που συμμετείχαν στο σχέδιο “Peramoga”. Τώρα είναι ασφαλείς εκτός χώρας. Έχουν φύγει όλοι. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Λευκορωσίας μπορεί να συνεχίσουν να τους αναζητούν, αλλά θα έχουν την ίδια τύχη με το να ψάχνουν για άνεμο σε ένα χωράφι», δήλωσε ο Aliaksandr Azarov, επικεφαλής του Συνδέσμου ανταρτών της Λευκορωσίας BYPOL.

Η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια δήλωσε σχετικά: «Είμαι περήφανη για όλους τους Λευκορώσους που συνεχίζουν να αντιστέκονται στη ρωσική υβριδική κατοχή της Λευκορωσίας και να αγωνίζονται για την ελευθερία της Ουκρανίας».

Το Beriev A-50U, το οποίο έχει το όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ Mainstay, έχει αερομεταφερόμενες δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου και μπορεί να παρακολουθεί έως και 60 στόχους κάθε φορά. Το αεροπλάνο φέρει έναν θόλο από υαλοβάμβακα διαμέτρου μεγαλύτερης από 33 πόδια, που στεγάζει την περιστρεφόμενη κεραία του συγκροτήματος ραντάρ Shmel. Το σύστημα ανίχνευσης ραντάρ μεγάλης εμβέλειας έχει χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό στόχων βομβαρδισμού εντός της Ουκρανίας.

Η Ρωσία διαθέτει μόνο έξι τέτοια εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη A-50U, καθένα από τα οποία έχει πλήρωμα 19 ατόμων. Το Machulishchy χρησιμοποιείται από τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-31K του Πούτιν –τα οποία φέρουν υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal– για επιθέσεις στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ