Τουρκία: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ο υποψήφιος πρόεδρος της ‘Εθνικής Συμμαχίας’

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που απαρτίζουν τo “Τραπέζι των Έξι” ανακοίνωσαν τον αρχηγό του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος -CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως υποψήφιο για την Προεδρία της Εθνικής Συμμαχίας μετά τη σημερινή τους συνάντηση.

Απευθυνόμενος στο μεγάλο πλήθος που συγκεντρώθηκε μπροστά από το «Κόμμα της Ευτυχίας», ο Τεμέλ Καραμολάογλου είπε:

«Όλοι γνωρίζετε τον λόγο για τον οποίο συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα. Θεωρώ καθήκον να ανακοινώσω σε εσάς, τους αδελφούς και τις αδελφές μας, την απόφαση που λάβαμε ως αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων.

«Σήμερα τιμούμε την Αγία Νύχτα της Απόκτησης. Απομένει πολύς χρόνος μέχρι το Ραμαζάνι. Προσευχόμαστε ο Αλλάχ να ολοκληρώσει επιτυχώς τις αποφάσεις που λάβαμε απόψε για χάρη του. Οι μέρες που βρισκόμαστε είναι επώδυνες μέρες, δεκάδες χιλιάδες των αδελφών μας απεβίωσαν. Εύχομαι έλεος σε όλους τους αδελφούς μας που έφυγαν από τη ζωή».

Η κρίση που δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση της Μεράλ Αξενέρ από το τραπέζι, η οποία αντιτάχθηκε στην υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου την περασμένη εβδομάδα, επιλύθηκε ως αποτέλεσμα έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών.

Όταν η πρόταση των δημάρχων Εκρέμ Ιμάμογλου (της Κωνσταντινούπολης)  και Μανσούρ Γιαβάς (της Άγκυρας)  να είναι οι «εκτελεστικοί» βοηθοί του προέδρου έγινε αποδεκτή από άλλα πολιτικά κόμματα, η Αξενέρ επανήλθε στο τραπέζι.

Να σημειωθεί ότι το «Τραπέζι των Έξι» (όπως αποκαλούν ειδικοί και δημοσιογράφοι το αντιπολιτευόμενο μπλοκ) πραγματοποιεί συνεδριάσεις από τον Φεβρουάριο του 2022 με πρωτοβουλία του Κιλιτσντάρογλου.

Συμμετείχαν η επικεφαλής του Καλού Κόμματος, Μεράλ Αξενέρ, ο πρόεδρος του δεξιού συντηρητικού Σουνιτικού Κόμματος Ευτυχίας (SP) Τεμέλ Καραμολάογλου, ο επικεφαλής του Κεμαλικού-συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος  Γκιουλτεκίν Ουισάλ, ο ηγέτης του φιλελεύθερου Democracy and Breakthrough. Κόμμα ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA),πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν και  ο πρώην πρωθυπουργός, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, επικεφαλής του Κόμματος του Μέλλοντος Αχμέτ Νταβούτογλου.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ