Ζαχάροβα για ένταλμα σύλληψης Πούτιν: Άκυρη η απόφαση – Δεν μας αφορά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας στο ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, ακόμη και από νομική άποψη», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Η Ρωσία δεν είναι μέλος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν έχει καμία υποχρέωση βάσει αυτού. Η Ρωσία δεν συνεργάζεται με αυτό το όργανο και πιθανά εντάλματα συλλήψεων που προέρχονται από το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης θα είναι νομικά άκυρα για εμάς», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επέμεινε ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το ΔΠΔ και θεωρεί τις αποφάσεις του «νομικά άκυρες». Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θεωρεί την κίνηση του δικαστηρίου «εξωφρενική και απαράδεκτη».

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε εάν ο Πούτιν θα απέφευγε να κάνει ταξίδια σε χώρες όπου θα μπορούσε να συλληφθεί βάσει εντάλματος του ΔΠΔ.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έκανε ένα καυστικό tweet για το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε ΠΟΥ πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρτί», έγραψε χαρακτηριστικά προσθέτοντας το emoji ενός χαρτιού υγείας.

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν

Νωρίτερα σήμερα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

«Σήμερα, 17 Μαρτίου 2023, το Τμήμα Προδικασίας 2 του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο πρόσωπα σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία: τον κ. Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και την κα Μαρία Αλεκσέγεβνα Λβόβα-Μπέλοβα», επίτροπο της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΠΔ.

Ο κ. Πούτιν «θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε το Δικαστήριο.

«Τα εγκλήματα φέρεται να διαπράχθηκαν σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου 2022», συνέχισε το ΔΠΔ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν είναι προσωπικά υπεύθυνος για τα προαναφερθέντα εγκλήματα».

Κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της. Τη Δευτέρα, οι New York Times ανέφεραν ότι το ΔΠΔ ετοιμαζόταν να διώξει Ρώσους για μεταφορά παιδιών στη Ρωσία και για σκόπιμα χτυπήματα σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία.

Η κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έγινε μια ημέρα αφότου ένα ερευνητικό όργανο του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εσκεμμένων δολοφονιών και βασανιστηρίων, σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζοντας παιδιά να παρακολουθούν αγαπημένα τους πρόσωπα να βιάζονται και να κρατούνται άλλα μαζί με πτώματα.

Το ΔΠΔ ερευνά για περισσότερο από ένα χρόνο πιθανά εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας. Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι μέλη του ΔΠΔ, αλλά το Κίεβο έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου στην επικράτειά του και συνεργάζεται με τον εισαγγελέα.

Ειδικοί παραδέχονται ότι είναι απίθανο η Μόσχα να παραδώσει κανέναν ύποπτο. Η είδηση της έκδοσης εντάλματος σύλληψης ήρθε ενόψει της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η οποία είναι πιθανό να εδραιώσει πολύ στενότερους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

Η αντίδραση της Ουκρανίας

Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ένταλμα σύλληψης του Πούτιν για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ήρθε από τον σύμβουλό του, Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Ο κόσμος άλλαξε. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον στρατηγό Πούτιν. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ελίτ της Ρωσίας για το τι θα τους συμβεί και γιατί τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Είναι η αρχή του τέλους της Ρωσίας με τη σημερινή της μορφή στην παγκόσμια σκηνή. Είναι μια ξεκάθαρη νομική διαδικασία. Απλά περιμένετε» ανέφερε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την Επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα. Είναι μόνο η αρχή» έγραψε από την πλευρά του ο επιτελάρχης Αντρέι Γέρμακ.

Και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, έστειλε μήνυμα ικανοποίησης.

«Ο τροχός γύρισε: Επικροτώ της απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα για τη βίαιη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία. Οι διεθνείς εγκληματίες θα λογοδοτήσουν για κλοπές παιδιών και άλλα διεθνή εγκλήματα» τόνισε.

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Αντριι Κόστιν δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ, είναι «ιστορική για την Ουκρανία και για ολόκληρο το σύστημα διεθνούς δικαίου».

ieidiseis.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ