Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Τελος εποχής: Έσβησε αθορυβα ο θρύλος των Πελόμα Μποκιού, Τάκης Μαρινάκης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος μουσικός και ντράμερ των Πελόμα Μποκιού, Δημήτρης Μαρινάκης μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Δημήτρης Μαρινάκης ήταν ο πρώτος μουσικός που πήρε Δίπλωμα Κρουστών στην Ελλάδα, από το Ωδείο Αθηνών σε νεαρή ηλικία. Εδώ και πολλά χρόνια είχε αφοσιωθεί στην κλασσική μουσική όπου έκανε με λαμπρή πορεία στην οποία έπαιξε πολλούς κλασικούς μεταξύ αυτών, έργα του Ιάνη Ξενάκη. Είχε σχηματίσει στα τέλη της δεκαετίας του ’90 το σχήμα κρουστών «Σείστρον», που αποτελούσαν επίλεκτοι μουσικοί, με το οποίο έδωσε συναυλίες σε χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής και το Παλλάς.

0162BD3B 0BD7 44CD B428 5D9503790CDF

Οι Πελόμα Μποκιού, υπήρξαν ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της νεολαίας, στην εποχή της Δικτατορίας και το συγκρότημα μέσα από το οποίο μας συστήθηκε ο Βλάσσης Μπονάτσος.

Το παράξενο όνομά τους σχηματίστηκε από τις πρώτες συλλαβές των επωνύμων των ιδρυτικών μελών (Λογοθέτης, Μαρινάκης, Μπονάτσος, Κιουρκτσόγλου) και την δεύτερη συλλαβή του Δαπέρη, που επίσης ήταν ιδρυτικό μέλος.Οι ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ, σχηματίστηκαν την Άνοιξη του 1970 και εμφανίζονται το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς στο κλαμπ Blow Up, (που ήταν στην οδό Πελλήνης, στην Κυψέλη). Τότε, παίζουν Santana, Traffic, Rolling Stones, και κατά κόρον, τραγούδια από τον δίσκο The Live Adventures of Mike Bloomfield and Al Kooper.

Το διπλό αυτό άλμπουμ, για τους ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ, ήταν κάτι σαν ιερό Ευαγγέλιο.

Τον Νοέμβριο του 1970, μετακομίζουν στο κλαμπ Hobby, στην οδό Κύπρου (Πλατεία Αμερικής). Εκείνη την περίοδο, εμφανίζουν και το τραγούδι «Γαρύφαλλε-Γαρύφαλλε», που κυκλοφορούν σε μικρό δίσκο στην ΛΥΡΑ.Πελόμα Μποκιού:

Ο Δημήτρης Μαρινάκης εδώ και μια εβδομάδα νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο, όπου έκανε τις τελευταίες χημειοθεραπείες. Στο πλευρό του ήταν η γυναίκα του Χαρίκλεια και τα δυο παιδιά του, μουσικοί επίσης, ο Γιάννής που παίζει βιολοντσέλο και η Χριστίνα που είναι πιανίστα. Η υγεία του είχε επιβαρύνθηκε εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Οι εναπομείναντες Πελόμα Μποκιού, ο Νίκος Δαπέρης που ζει στην Αγγλία και ο Γιώργος Στεφανάκης, είχαν μια τελευταία επικοινωνία κατ’ ιδίαν μαζί του πριν από λίγες εβδομάδες, όταν τον επισκέφτηκαν στο σπίτι που διέμενε τότε στο Βύρωνα.

Ο Δημήτρης Μαρινάκης είχε εγκατασταθεί εδώ και αρκετά χρόνια στη Νέα Μάκρη, όπου είχε δημιουργήσει το δικό του στούντιο, στο οποίο έκανε πρόβες και ηχογραφούσε.

Ο Δημήτρης Μαρινάκης κηδεύεται την Τρίτη στη Ραφήνα, στην Παντοβασίλισσσα, στις 2 μ.μ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ