Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία και Δανία εγκαινιάζουν ενιαία πολεμική αεροπορία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ραντεβού στον αέρα» έδωσαν η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία, με τους διοικητές της πολεμικής αεροπορίας των τεσσάρων αυτών κρατών της βόρειας Ευρώπης να υπογράφουν μια ιστορική συμφωνία, μέσω της οποίας θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενιαίας πολεμικής αεροπορίας!

Υπό την απειλή της… ρωσικής αρκούδας, οι τέσσερις αυτές χώρες θα διαθέτουν, πλέον, συνδυασμένη δύναμη αποτελούμενη από περίπου 250 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ανάλογη μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών όπως η Γαλλία και η Βρετανία. Την εν λόγω συμφωνία, μέσω της οποίας τα μαχητικά αεροσκάφη τους θα ενεργούν από κοινού, όποτε παρουσιαστεί κάποια ανάγκη, υπέγραψαν οι επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων των τεσσάρων κρατών και πιο συγκεκριμένα ο Φινλανδός Juha-Pekka Keränen, ο Σουηδός Jonas Wikman, ο Νορβηγός Rolf Folland και ο Δανός Jan Dam.

Σύμφωνα με δηλώσεις των επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων τους, τα τέσσερα αυτά κράτη σχεδιάζουν κοινές επιχειρήσεις, βασισμένες σε ήδη γνωστούς τρόπους συνεργασίας υπό το ΝΑΤΟ. Οπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο διοικητής της δανικής αεροπορίας, υποστράτηγος Jan Dam, η κίνηση για την ενιαιοποίηση των αεροπορικών δυνάμεων προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η συμφωνία περιλαμβάνει κοινή εκπαίδευση, με κοινό μηχανισμό υποστήριξης, επιμελητεία και προγραμματισμό.

Οι τέσσερις χώρες θα διαθέτουν, πλέον, μια συνδυασμένη δύναμη από περίπου 250 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Προς το παρόν, οι εν λόγω χώρες διαθέτουν συνολικά 143 αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, με τους Σουηδούς να σκοπεύουν να αποκτήσουν σταδιακά 60 νέα αεροσκάφη Gripen E, ενώ θα διατηρήσουν 60 εκσυγχρονισμένες εκδόσεις του μαχητικού Gripen C/D.

Iσχυρή αποτρεπτική ισχύ κατά της Ρωσίας

Στην ενιαία πολεμική αεροπορία, η Νορβηγία θα συμμετέχει με 57 μαχητικά F-16 και 37 μαχητικά F-35, η Φινλανδία με 62 F/A-18 μαχητικά Hornet και 64 μαχητικά F-35, η Δανία με 58 μαχητικά F-16 και 27 μαχητικά F-35 και η Σουηδία με περισσότερα από 90 μαχητικά Gripen. «Μια αεροπορία αυτού του διαμετρήματος θα έχει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ κατά της Ρωσίας σε ολόκληρη τη σκανδιναβική περιοχή», σχολίασαν αναλυτές.

«Αυτή θα είναι μια τεράστια δύναμη που θα λειτουργεί αποτρεπτικά σε οποιονδήποτε επιτιθέμενο και θα προσφέρει ασφάλεια στον πληθυσμό των Σκανδιναβών. Βλέπουμε προφανώς ότι η Ρωσία έχει τη βούληση και την ικανότητα να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εναντίον των γειτονικών της κρατών. Ως στενοί γείτονες με τη Ρωσία, είναι επομένως σημαντικό να οικοδομήσουμε μια συνδυασμένη ικανότητα που είναι στην πραγματικότητα ένας εισβολέας που η Ρωσία πρέπει να λάβει υπόψη στους υπολογισμούς της», ανέφερε με τη σειρά του ο υποστράτηγος Rolf Folland στην εφημερίδα «Aftenposten».

Η προετοιμασία πρόκειται να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, και να ολοκληρωθεί τον χειμώνα του 2024, όπως προβλέπει το «Nordic Response 2024», ένα σκανδιναβικό μοντέλο των επαναλαμβανόμενων ασκήσεων Ψυχρής Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Οι διοικητές των σκανδιναβικών κρατών συζήτησαν για πρώτη φορά τη στενότερη συνεργασία σε μια συνάντηση τον περασμένο Νοέμβριο στη Σουηδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ