Σάλος με την ανάρτηση του Άκη Τσελεντη για σχολείο φέρετρο στη Χίο: Σε περίπτωση σεισμού θα βιώσουμε νέα Τέμπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
“Ελλάδα 2023 – παιδιά ενός κατώτερου Θεού»
Όλοι γνωρίζετε τον αγώνα που κάνω σε πανελλαδικό επίπεδο τα τελευταία 10 χρόνια για να αναδείξω σχολεία ερείπια σε σεισμογενείς περιοχές που φοιτούν τα παιδιά λαϊκών οικογενειών και όχι κολεγιόπαιδα.
Ένα τέτοιο σχολείο φέρετρο όπως αποκαλείται είναι το 5ο Δημοτικό σχολείο Βαρβασίου Χίου όπου λειτουργούν 8 τμήματα.
Φοβάμαι ότι σε περίπτωση σεισμού θα βιώσουμε νέα Τέμπη.
Αναμένω τον κ. Δήμαρχο να μου επιτεθεί όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί του ανά την Ελλάδα (όταν αναδεικνύω τέτοια θέματα), κατηγορώντας με ότι τους εκβιάζω για να μου δώσουν μελέτες! Μα η ειδικότητα μου δεν έχει να κάνει με ενισχύσεις κτιρίων. Γιατί τόσο καιρό δεν φρόντισε τα παιδιά των δημοτών του να είναι ασφαλή; Ας διαθέσει από το κονδύλι του Δήμου λιγότερα για ζαρντινιέρες και λουλούδια η και για τραγουδίστριες σε λαϊκά προεκλογικά πανηγύρια.
(**) Επειδή δεν έχω το χρόνο να απαντώ στν κάθε άσχετο ανεύθυνο υπεύθυνο (δείτε παρακάτω) σταματώ το διάλογο εδώ.
(**) Ελπίζω να μη το βάψουν με «αντισεισμική μπογιά» όπως έγινε με δεκάδες κόκκινα κτίρια μετά το σεισμό της Αθήνας που έγινα πορτοκαλί και μετά πράσινα …
(**) ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΘΡΑΣΟΣ
Γιάννης Ξενάκης:
«Δεν θα ήταν κακό Αξιότιμε Κ. Καθηγητή, να διασταυρωνετε τις πληροφορίες σας. Αιδώς για το υποτιθέμενο κύρος ενός επιστήμονα, να παραπλανά και να διασπειρει ανυπόστατες πληροφορίες. Θα έχετε την εμπεριστατωμενη απάντηση και ελπίζω να έχετε το θάρρος να ανακαλέσετε!!!»
Γνωμοδότηση μηχανικού στον τοίχο μου η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΤΑΠΑΝΩ ΘΡΑΣΗΤΑΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ!
Αυτό το σχολείο βρίσκεται στο δήμο της Χίου! παραπλεύρως αυτού του κτηρίου υπάρχει ακόμη ένα κτήριο παλαιότερο (περί των 90 ετών), το οποίο βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση! από την πρώτη μέρα που πήγαμε το παιδί μας να φοιτήσει, δεν σταμάτησα να προσπαθώ να εξηγήσω τα αυτονόητα (δεχόμενη μονίμως αδιαφορία και συχνά χλευασμό!)! Ως κηδεμονεύουσα και Πολιτικός Μηχανικός στο επάγγελμα, θεώρησα υποχρέωσή μου να καταθέσω τεύχος πολλών σελίδων με τεχνική τεκμηρίωση όλων των προβλημάτων του κτηριακού συγκροτήματος στη διεύθυνση του σχολείου, την Τεχνική υπηρεσία και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση! Όλοι ανεξαιρέτως με αγνόησαν και μεταβίβαζαν τις ευθύνες, ενώ δεν έλαβα καμία απάντηση! Στο άλλο κτήριο (που δεν βλέπετε στις φωτογραφίες), οι οπές στους τοίχους (φέρουσα τοιχοποιία), ήταν της τάξεως των 10-20 εκατοστών καθ’ ύψος και βάθος, ενώ είχε ανασηκωθεί όλο το δάπεδο του ισογείου! Στο κτήριο που βλέπετε υπάρχει υπόγειο με λεβητοστάσιο, χωρίς καμία οδό ασφαλούς διαφυγής, στο οποίο επί 11 χρόνια κρατούνταν επί 2ωρο καθημερινά τα παιδιά που παρακολουθούν το ολοήμερο τμήμα!!! Όταν ζήτησα να απομακρυνθούν από εκεί, δέχθηκα την αγανάκτηση και φυσικά θυμό από δασκάλους και γονείς! Τελικά με ίδιες ενέργειες 5 γονιών δημιουργήσαμε χώρο στο ισόγειο αυτού του κτηρίου για να μεταφερθεί αυτή η αίθουσα από το υπόγειο! Και έπειτα από όλα αυτά επήλθε ο σεισμός της Σάμου-Χίου! Δόξα τω Θεώ! Μετά το σεισμό και με πιέσεις μας προς την τεχνική υπηρεσία κρίθηκε ακατάλληλο το κτήριο (όχι αυτό της φωτογραφίας) και αναμένουμε (για χρόνια προφανώς), τις μελέτες και τη στατική ενίσχυση!!! Το κτήριο της φωτογραφίας είναι έτσι επί διετία, καθώς άρχισαν να πέφτουν οι σοβάδες (όχι λόγω σεισμού, αλλά χρόνιας μη συντήρησης)! Μετά την πρόχειρη καθαίρεση των σοβάδων (προ διετίας) η κατάσταση παραμένει αυτή, χωρίς καν μια διαδικασία τμηματικής επισκευής έως ότου να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το συνολικό κτηριακό συγκρότημα! Μετά το σεισμό τοποθετήθηκαν στο προαύλιο αυτού του σχολείου 4 κοντέινερς! Η γενική κατάσταση του σχολείου είναι πολύ άσχημη, αλλά ουδείς μοιάζει να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο! Δεν ευθύνονται μόνο οι αρμόδιοι, αλλά και εμείς που δεν ενεργούμε ή προτιμούμε την αδιαφορία γιατί κάπου βολευτήκαμε!

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
«Για γέλια η για κλάματα;»
Σας έπεισε η παρακάτω απάντηση εκ μέρους του Δήμου Χίου για την περίπτωση του σχολείου που ανέδειξα; Καλά εδώ μιλάμε για παιδικές ζωές όχι για λακούβες στο οδόστρωμα… Εγώ το παιδί μου ούτε στην αυλή δεν θα το άφηνα να παίξει….
«Σε 12 έως 14 μήνες η μελέτη για το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χίου» !!!
==>Αν δλδ πριν τον προσεχη ιουλιο κανει σεισμο και πεσει ενω ειναι τα παιδια μεσα ποια μελετη θα σωσει ολα αυτα???επρεπε τοσα χρονια να φτασουμε στο σημερα για να γινει μελετη???
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου, εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς την ασφάλεια μαθητών και δασκάλων του 5ου δημοτικού σχολείου,
Ο κ. Ξενάκης ανέφερε ότι αμέσως μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου του 2020, μηχανικοί του ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου από κοινού με στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου, προχώρησαν σε έλεγχο του κτηρίου του 5ου Δημοτικού Σχολείου διαπιστώνοντας ότι η παλιά πτέρυγα, κατασκευής του 1936 έχει υποστεί ζημιές.
Παράλληλα, όπως εξήγησε, τον Φεβρουάριο του 2023 εγκρίθηκε το ποσό των 460.000 ευρώ για εκπόνηση μελέτης, η οποία συμβασιοποιήθηκε ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου (ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΠΤΩΣΗ!!!), με το συνολικό ποσό, λόγω έκπτωσης να φθάνει τις 240.000 και να κατοχυρώνεται στην εταιρεία «Ανάπλαση Α.Ε.»..
Ο ίδιος ανέφερε πως στη μελέτη πέραν του γεγονότος ότι «ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ» εκ νέου στατική μελέτη σε όλα τα κτίρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου, «ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ» η πλήρης ανακατασκευή της παλιάς πτέρυγας, που έχει κατασκευαστεί το 1936 καθώς και επέκτασής της κατά 740 τ.μ..
Ο κ. Ξενάκης, καθησύχασε γονείς, δασκάλους και μαθητές λέγοντας ότι το κτίριο σύμφωνα με τους Τεχνικούς είναι ασφαλές για όλους ενώ προσέθεσε ότι από τον «ΠΡΟΣΕΧΗ Ιούλιο ΘΑ γίνουν εργασίες» ύψους 130.000 ευρώ ώστε να αντιμετωπιστούν μεταξύ άλλων προβλήματα επιχρισμάτων, όπως αυτά που παρουσιάζονται στις φωτογραφίες που κοινοποίησε ο κ. Τσελέντης.
==>Δηλ οι διαλυμένες κολόνες και ο σάπιος οπλισμός είναι πρόβλημα ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ !!!
Τέλος ανέφερε ότι για το σύνολο των σχολείων και εν γένει των δημοτικών κτηρίων ο Δήμος Χίου έχει προχωρήσει στην ένταξη στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του έργου «Εκπόνηση Προγράμματος Προσεισμικού Ελέγχου σε υποδομές του Δήμου Χίου».
Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΥΠΝΙΣΕ:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ