Τέμπη: Ευθύνες (και) στον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου έριξε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά από μία μαραθώνια απολογία που ξεκίνησε περίπου στις 18:00 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα ο επιθεωρητής κυκλοφορίας του ΟΣΕ κρίθηκε προφυλακιστέος.

Στην απολογία του υποστήριξε ότι ευθύνη δεν έχουν μόνο οι σταθμάρχες στον σταθμό της Λάρισας αλλά και ο σταθμάρχης στα Παλαιοφάρσαλα, ο οποίος-όπως είπε- δεν τους ενημέρωσε για την καθυστέρηση, περίπου μίας ώρας, της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Την ώρα όπου με την απολογία του 63χρονου επιθεωρητή του ΟΣΕ ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των ερευνών και των διώξεων για το έγκλημα στα Τέμπη, ο Δημήτρης Νικολάου βάζει στο «κάδρο των ευθυνών» για την πολύνεκρη τραγωδία ένα «νέο» πρόσωπο.

Συγκεκριμένα, στην απολογία του ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή, ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον ορισμό των βαρδιών των σταθμαρχών στη Λάρισα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, φέρεται να ρίχνει ευθύνες και τον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου, Γιώργο Ζήνδρο. Κατά πληροφορίες, ο 63χρονος, ο οποίος κατέθεσε ένα υπόμνημα περίπου 100 σελίδων, είπε πως, μέχρι την ώρα της τραγωδίας δεν γνώριζε ότι το μοιραίο Intercity είχε καθυστέρηση περίπου μίας ώρας, ενώ φέρεται να υποστήριξε πως ο σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλου είχε ευθύνη να ενημερώσει τους συναδέλφους του στη Λάρισα για την καθυστέρηση αυτή.

Παράλληλα, φέρεται να τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει κάποια σχέση με την εκπαίδευση του -ήδη προφυλακισμένου για το έγκλημα- σταθμάρχη Βασίλη Σαμαρά, ο οποίος, όπως υποστήριξε, είχε ήδη εργαστεί σε τρεις σταθμούς, οπότε μπορούσε να μείνει μόνος του σε βραδινή βάρδια, αλλά ούτε και με το γεγονός ότι οι άλλοι δύο σταθμάρχες -ο έμπειρος και ο συμβασιούχος που απολογήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες- εγκατέλειψαν νωρίτερα τη βάρδια τους.

Όπως είπε, ο ίδιος είχε τρεις σταθμάρχες στη βάρδια έως τις 23:00. «Εγώ προτείνω τις βάρδιες, αλλά εγκρίνονται από τους ανωτέρους μου» φέρεται να υποστήριξε επίσης. Ο 63χρονος επιθεωρητής είπε, κατόπιν, ότι μετά τις 11 το βράδυ δεν ήταν προγραμματισμένο κάποιο επιβατικό τρένο.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιθεωρητής Νικολάου έλαβε αναρρωτική άδεια λίγες ώρες μετά την τραγωδία με τους 57 νεκρούς και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, μετά την σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.

Τι δήλωσε ο ο δικηγόρος του επιθεωρητή

Για την απολογία του επιθεωρητή, αλλά και για το ζήτημα της αναρρωτικής άδειας, μίλησε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος του, Γιάννης Γλύκας. «Το μόνο το οποίο μπορώ να σας πω, είναι ότι κανείς δεν μπορεί να δικαστεί εκ των προτέρων. Δεν έχουμε καν απόδοση κατηγορίας επ’ αυτού, δεν εμπεριέχεται στο κατηγορητήριο. Μόνο αυτό μπορώ να σας πω δημόσια, ό,τι έγινε είναι δύο μέρες μετά και προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την αποδιδόμενη κατηγορία, είναι μεταγενέστερο και αφού έχει δώσει τρεις καταθέσεις ως μάρτυρας στην τροχαία Λάρισας και αυτοβούλως στην ανακρίτρια Πλημμελειοδικών», υποστήριξε.

Ο ίδιος στάθηκε, επίσης, στον διαμοιρασμό των ευθυνών σχετικά με το πολύνεκρο δυστύχημα, αναφέροντας ότι, στην πορεία, ενδεχομένως θα αποδοθούν ευθύνες και αλλού και, προκειμένου να γίνει αυτό, χρειάζεται αρκετός χρόνος, καθώς υπάρχει πολύς κόσμος για υποστήριξη κατηγορίας. Συμπλήρωσε ότι, με βάση τη γνώση που έχει ο ίδιος, ο εφέτης ανακριτής και η αναπληρώτριά του κινούνται τάχιστα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διερεύνηση θα γίνει πάρα πολύ σωστά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ