Δικαίωση για 15 εργαζόμενες – Δούλευαν επί 7 χρόνια εννιάωρα, με 250 ευρώ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Αθηνών που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, υποχρεώνει τη Νέα Δημοκρατία να καταβάλλει αποζημιώσεις σε 15 εργαζόμενες, οι οποίες από το 2009 υποχρεώθηκαν να εργαστούν αδήλωτες και όταν διεκδίκησαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους το 2016, απολύθηκαν άτυπα και παράνομα.

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα «Αυγή» και αφορά 15 υπαλλήλους γραφείου και μέλη της ΝΔ (σ.σ. ΝΟΔΕ Βέροιας, Καστοριάς, Ρεθύμνου, Χανίων, Κομοτηνής, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Σερρών, Κατερίνης, Έδεσσας), οι οποίες πληρώνονταν με «μαύρα» (δεν τους καταβάλλονταν εργοδοτικές εισφορές) 250 ευρώ, δουλεύοντας καθημερινά πάνω από εννέα ώρες!

Οι γυναίκες ακολούθησαν τη δικαστική οδό και έκαναν προσφυγή για την «άκυρη και παράνομη απόλυσή τους», όπως ανέφεραν, καθώς εργάζονταν για επτά χρόνια με αδήλωτη εργασία ή με συμβάσεις εθελοντισμού, ενώ στην πραγματικότητα εργάζονταν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη απασχόληση ως υπάλληλοι γραφείου, ήδη από το 2009.

Το 2018 το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή τους, με αποτέλεσμα 9 από τις εργαζόμενες να προσφύγουν κατά της πρωτόδικης απόφασης στο Εφετείο Αθηνών.

Σύμφωνα με την «Αυγή», το 2021 εξεδόθη η με αρ. 3836/2021 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, το οποίο κάνει δεκτή εν μέρει την αγωγή των εργαζομένων και ρητά αποδέχεται ότι παρά τις συμβάσεις εθελοντισμού που παρανόμως είχε καταρτίσει η Νέα Δημοκρατία με τις εργαζόμενες, αλλά και την αδήλωτη εργασία, η πραγματική τους σχέση εργασίας είναι αυτή της εξαρτημένης σχέσης εργασίας αορίστου χρόνου.

Οι εργαζόμενες αυτές, μπορούν πλέον να διεκδικήσουν την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσής τους. Το Εφετείο Αθηνών μέχρι και πριν από λίγους μήνες δεν είχε καθαρογράψει την απόφαση, κάτι που έγινε μετά από πρωτοβουλία του πληρεξουσίου δικηγόρου τους, ο οποίος καθαρόγραψε ο ίδιος την απόφαση προκειμένου να προχωρήσει η δημοσίευσή της!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ