Η Μολδαβία θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μολδαβία συνεχίζει να κρατά τη Μόσχα έξω από τις υποθέσεις της, βάζοντας την κρατική Energocom να υπογράψει σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με την ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας, Βίκτορ Παρλίκοφ, μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Interfax-Ukraine η συμφωνία υπογράφηκε την Πέμπτη, κατά την επίσκεψη του Παρλίκοφ:

«Η Ελλάδα είναι η κύρια πύλη στη νότια Ευρώπη για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, περισσότερο από το ήμισυ του οποίου προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μολδαβική κρατική εταιρεία Energocom είναι η πρώτη και μέχρι στιγμής η μοναδική εταιρεία στον κόσμο που έχει πρακτική εμπειρία χρησιμοποιώντας τον ‘κάθετο διάδρομο’ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Μολδαβίας-Ουκρανίας».

«Η εμπειρία της περασμένης σεζόν της Energocom, χρησιμοποιώντας τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, έδειξε τη σκοπιμότητα χρήσης του Διαβαλκανικού αγωγού φυσικού αερίου σε αντίστροφη λειτουργία», είπε ακόμα ο Μολδαβός Υπουργός.

Η Μολδαβία αγόραζε φυσικό αέριο αποκλειστικά από τη Ρωσία μέχρι το φθινόπωρο του 2021, όταν η χώρα άρχισε να διαφοροποιείται, βασιζόμενη κυρίως στις προμήθειες από τη Ρουμανία.

Η συνεργασία της Μολδαβίας και της Ελλάδας στον τομέα του φυσικού αερίου θα καταστήσει δυνατή την καλύτερη χρήση υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου στην Ουκρανία, για τη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Κεντρική Ευρώπη το χειμώνα.

Χάρη στη σύμβαση μεταξύ της Energocom και της ΔΕΠΑ, η Μολδαβία «θα μπορεί να αγοράζει φυσικό αέριο, εκμεταλλευόμενη τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς», δήλωσε ο Παρλίκοφ.

«Η Ελλάδα σήμερα είναι ένα στρατηγικό κέντρο όσον αφορά τις διαθέσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Energocom, Βίκτορ Μπινζάρι.

«Έχει έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και ο δεύτερος θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του έτους. Αυτός ο τερματικός σταθμός λαμβάνει φυσικό αέριο από διάφορες γεωγραφικές τοποθεσίες, από την Ανατολή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αφρική και οι τιμές είναι ευνοϊκές», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ