Οι ΗΠΑ πιέζουν αφόρητα το Ισραήλ να στείλει όπλα στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν στο διαδίκτυο αποκαλύπτουν σενάρια σύμφωνα με τα οποία το Ισραήλ θα συμφωνούσε έπειτα από πίεση να προμηθεύσει φονικά όπλα στην Ουκρανία. Πρόκειται για τα έγγραφα που έχουν προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει τέτοια κατασκοπεία μέσα στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με το CNN, ένα από τα έγγραφα με τίτλο «Ισραήλ: Τρόποι παροχής θανατηφόρου βοήθειας στην Ουκρανία» αναφέρει ότι το Τελ Αβίβ «πιθανότατα θα εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής θανατηφόρας βοήθειας στην (Ουκρανία) υπό την αυξημένη πίεση των ΗΠΑ ή σε περίπτωση αντιληπτής επιδείνωσης» των σχέσεων του με τη Ρωσία.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου και χαρακτηρίστηκε άκρως απόρρητη «ερευνητική ανάλυση», σημειώνει ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να παρέχει στην Ουκρανία συστήματα πληροφοριών και μη θανατηφόρου άμυνας. Σημειώνεται ότι μια τέτοια πολιτική οφείλεται στην ανάγκη διατήρησης μιας ισορροπίας στις σχέσεις με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ και να υπάρχει ελευθερία δράσης στη Συρία, σημειώνουν οι New York Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το «πιο εύλογο» από τα τέσσερα σενάρια που περιγράφονται στο έγγραφο είναι η υιοθέτηση από το Ισραήλ, υπό την πίεση των ΗΠΑ, του «τουρκικού μοντέλου» παροχής θανατηφόρων συστημάτων στην Ουκρανία μέσω τρίτων χωρών, ενώ υποστηρίζει τον ειρηνικό τερματισμό της σύγκρουσης, προσφέροντας προσπάθειες διαμεσολάβησης. Το έγγραφο σημειώνει ότι η Τουρκία συνδυάζει επιτυχώς τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία με τις προσπάθειες να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία.

Άλλα σενάρια που θα μπορούσαν να ωθήσουν το Ισραήλ να προμηθεύσει θανατηφόρα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία περιλαμβάνουν πιθανή επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία που θα μπορούσε να συμβεί εάν η Μόσχα μεταφέρει «στρατηγικά συστήματα στο Ιράν» ή βοηθήσει στα πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα της Τεχεράνης. Η χρήση προηγμένων συστημάτων αεράμυνας από τη Ρωσία εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη Συρία θα μπορούσε επίσης να είναι ένας πιθανός παράγοντας για την επιδείνωση των σχέσεων, προσθέτει η εφημερίδα, επικαλούμενη το έγγραφο.

Το έγγραφο απαριθμεί ισραηλινά όπλα που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων εδάφους-αέρος Barak-8 και Spyder, καθώς και κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων Spike.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Ουκρανία με το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα Iron Dome. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής απέχει από την παροχή όπλων στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ