Ιστορική παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας κατά Τουρκίας και ΗΠΑ!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια εξαιρετικά σημαντική δήλωση έκανε χθες η Σαουδική Αραβία. Μία δήλωση που για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, στρέφεται κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά κυρίως κατά της Τουρκίας και των δολοφονικών ενεργειών της στην μαρτυρική Συρία. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα πρώτα χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Συρία μέσω των ισλαμιστών τρομοκρατών, η Σαουδική Αραβία όπως και το Κατάρ, στήριζαν με χρήματα και όπλα τους Τούρκους τρομοκράτες.

Στην δήλωση της, το αραβικό βασίλειο των Σαούντ υποστήριξε τον έλεγχο της Δαμασκού -δηλαδή της εξουσίας του Μπασάρ αλ Άσαντ- σε ολόκληρη την επικράτεια της Συρίας.

Η ανακοίνωση μάλιστα έγινε κατά την συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Συρίας και της Σαουδικής Αραβίας, την πρώτη συνάντηση μετά από πολλά χρόνια.

«Τα μέρη επεσήμαναν την ανάγκη να υποστηρίξουν τους συριακούς κρατικούς θεσμούς, να επεκτείνουν τον έλεγχό τους στο συριακό έδαφος προκειμένου να σταματήσουν την παρουσία ένοπλων ομάδων και την εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών και των δύο χωρών.

Αυτή είναι πράγματι μια κομβική δήλωση – αφού η Σαουδική Αραβία ήταν ένας από τους κύριους χορηγούς του συριακού εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε το 2011.

Επιπλέον, οι μόνες ξένες δυνάμεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Συρία, χωρίς την άδεια της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας, είναι οι Τούρκοι εισβολείς αλλά και η περίπου 1000 αμερικανοί στρατιώτες.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Ριάντ υποστήριξε διάφορες ομάδες ανταρτών, συμπεριλαμβανομένου του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και άλλων ένοπλων ομάδων που πολέμησαν εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ. Σύμφωνα με την συριακή πλευρά, «μπορέσαμε να τους νικήσουμε μόνο μετά τη στρατιωτική βοήθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Είναι προφανές ότι η Σαουδική Αραβία έχει αλλάξει στρατόπεδο και έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την Κίνα και την Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ