Οι νοτιοκορεάτες καταγγέλουν τις ΗΠΑ για κατασκοπεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι νοτιοκορεάτες είναι εξοργισμένοι μετά τη διαρροή των εγγράφων του Πενταγώνου που αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τη Νότια Κορέα ενώ παράλληλα πίεζαν το συμμαχικό κράτος να εξοπλίσει την ,,,Ουκρανία:

«Λυπούμαστε έντονα που η κορυφαία υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ κατασκοπεύει παράνομα συμμάχους όπως η χώρα μας», ήταν η επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης της Νοτίου Κορέας.

Η διαρροή των απόρρητων πληροφοριών από τις ΗΠΑ περιπλέκει τις σχέσεις με τη Νότια Κορέα, αναφέρει το ABC News.

Τα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ιδιωτικές συνομιλίες ανώτερων νοτιοκορεατών αξιωματούχων για την Ουκρανία. Αυτό δείχνει τη δυσπιστία των Αμερικανών σε έναν βασικό σύμμαχο στην Ασία, σύμφωνα με το ABC News

Οι New York Times αποκάλυψαν τη διαρροή των Pentagon Papers, προσδίδοντας αξιοπιστία στην πηγή της έκθεσης, αν και επαφίεται στους αναγνώστες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το περιεχόμενο της διαρροής.

Το δημοσίευμα των Times καθιστά σαφές ότι η διαρροή αφορά την απροθυμία της Νότιας Κορέας να παρασυρθεί σε έναν «πόλεμο αντιπροσώπων» με τη Ρωσία παρέχοντας πυρομαχικά στις ΗΠΑ που μπορεί να καταλήξουν στην Ουκρανία.

«Όταν εμφανίστηκαν αναφορές στα τέλη του περασμένου έτους ότι η Νότια Κορέα είχε συμφωνήσει να πουλήσει βλήματα πυροβολικού για να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, οι Κορεάτες έθεσαν όρο ότι ο «τελικός χρήστης» τους θα πρέπει να είναι ο στρατός των ΗΠΑ», αναφέρει η έκθεση. «Αλλά εσωτερικά, οι κορυφαίοι σύμβουλοι του Προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ ανησυχούσαν ότι ο Αμερικανός σύμμαχός τους θα τους εκτρέψει προς την Ουκρανία».

Οι κορυφαίοι σύμβουλοι του Προέδρου της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol «εξέφρασαν έντονη ανησυχία ότι οι ΗΠΑ δεν θα ήταν ο τελικός χρήστης εάν η Νότια Κορέα συμμορφωνόταν με το αίτημα των ΗΠΑ για τα πυρομαχικά».

Αντιφατικά, η «μυστική αναφορά βασίστηκε σε πληροφορίες, πράγμα που σήμαινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους τους στην Ασία», σημειώνουν οι Times.

Σε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, οι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι που εμπλέκονται στη διπλωματική υπόθεση, ο Yi Mun-hui, ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, και ο Kim Sung-han, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, παραιτήθηκαν ξαφνικά τον περασμένο μήνα για «ασαφείς λόγους».

Το δημοσίευμα των Times αναφέρει μια ομάδα βουλευτών της αντιπολίτευσης που πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου στη Νότια Κορέα και κατήγγειλαν τις Ηνωμένες Πολιτείες για κατασκοπεία. Είπαν ότι οι αποκαλύψεις των εγγράφων που διέρρευσαν μπορεί να είναι «απλώς η κορυφή του παγόβουνου» και «προέτρεψαν έντονα την Ουάσιγκτον να ξεκινήσει έρευνα και να διασφαλίσει ότι παρόμοιες πράξεις δεν θα επαναληφθούν».

«Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και παραβίαση της ασφάλειας σε μεγάλη κλίμακα από την πλευρά της Νότιας Κορέας», ανέφεραν οι Κορεάτες βουλευτές.

Η διαρροή των εγγράφων του Πενταγώνου υποδηλώνει επίσης ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεσε την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να στείλει θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία παρά την επίσημη πολιτική της τελευταίας να μην παρέχει θανατηφόρα όπλα σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ