Τεράστια πυρκαγιά στα σύνορα Γαλλίας-Ισπανίας: Χιλιάδες στρέμματα στις φλόγες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί περισσότερα από 9.500 στρέμματα βλάστησηςστη νοτιοδυτική Γαλλία, στα Πυρηναία, όπου ξέσπασε η πρώτη μεγάλη πυρκαγιάτου 2023 στη χώρα και «πέρασε τα σύνορα με την Ισπανία», σύμφωνα με τη νομαρχία.

Περίπου 300 κάτοικοι της περιοχής, που χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, «μπόρεσαν στην πλειονότητά τους να επιστρέψουν», πρόσθεσε η νομαρχία και διευκρίνισε πως «η φωτιά δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί, αλλά η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί από την άποψη της προστασίας των κατοίκων και των περιουσιών».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωνε πως οι φλόγες είχαν εξαπλωθεί «σε έκταση 9.300 στρεμμάτων στα ανατολικά Πυρηναία» και ότι «300 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους». Από την πλευρά της, η πυροσβεστική έκανε λόγο χθες βράδυ για έκταση 9.500 στρεμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός αναμένεται να μεταβεί στο σημείο της πυρκαγιάς αργότερα σήμερα, με σκοπό να «υποστηρίξει» τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά

Όπως έγινε γνωστό, οι πύρινες φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους χθες το πρωί, ανάμεσα στις κοινότητες Σερμπέρ και Μπανιούλ-σιρ-Μερ. Οι βοριάδες που έπενεαν στην περιοχή χθες, ενίσχυσαν την πυρκαγιά, σε μία περιοχή όπου συναντάται μεγάλη ξηρασία. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν και έξι αεροσκάφη.

Η ξηρασία στα ανατολικά Πυρηναία, που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, έχει ήδη προκαλέσει την επιβολή περιορισμών και εντάσεις. Τέσσερα χωριά στερούνται την παροχή πόσιμου νερού από την Παρασκευή, ενώ αγρότες εκφράζουν φόβους πως απειλείται η ίδια η επιβίωσή τους, καθώς ξεκινά η ιστορικά άνυδρη άνοιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ