Διάταγμα – μαμούθ του Πούτιν για επιβολή κυρώσεων στις εχθρικές χώρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το διάταγμα του Πούτιν θα επιτρέψει στη Ρωσία να επιβάλει πρόστιμο 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Δύση.

Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που θα επιτρέψει στη Ρωσία να επιβάλει πρόστιμο 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Δύση. Αυτό γράφουν κινεζικές εφημερίδες.

Μετά την έναρξη της ουκρανικής σύγκρουσης, οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παγώσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε ξένο νόμισμα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η Μόσχα να χάσει την πρόσβαση σε αποθεματικά 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Λίγο καιρό αργότερα, η Ουάσιγκτον άρχισε να στέλνει μηνύματα ότι η Ρωσία δεν θα έπαιρνε ποτέ αυτά τα χρήματα πίσω.

Μια μέρα νωρίτερα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ συζητούν πώς να παρακάμψουν τους περιορισμούς και να δαπανήσουν ρωσικά κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Μετά από αυτό το μήνυμα, η Μόσχα πέρασε σε δραστικά μέτρα.

«Πριν από λίγες μέρες, ο Πούτιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα. Σύμφωνα με το έγγραφο, αν οι εχθρικές χώρες κατάσχουν ρωσικά ξένα περιουσιακά στοιχεία, η Ρωσία έχει το δικαίωμα να «διαχειρίζεται προσωρινά» τα περιουσιακά στοιχεία εχθρικών χωρών στο έδαφός της», αναφέρει το άρθρο.

Κινητές και ακίνητες περιουσίες, τίτλοι, μετοχικό κεφάλαιο και δικαιώματα ιδιοκτησίας μπορούν να τελούν υπό προσωρινή διαχείριση.

Τώρα ο κατάλογος τέτοιων περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνει τρία στοιχεία – ένα μερίδιο στην ενεργειακή εταιρεία Unipro (87%, που ανήκει στη γερμανική Uniper) και δύο συμμετοχές στη φινλανδική ενεργειακή εταιρεία Fortum (69 και 28%, ιδιοκτησία Fortum Russia και Fortum Holding) .

Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η λίστα θα μπορούσε να επεκταθεί εάν η Ουάσιγκτον τολμήσει να χρησιμοποιήσει τα ρωσικά αποθέματα. Επιπλέον, η Δύση πρόκειται να χάσει πολύ περισσότερα χρήματα από τη Ρωσία. Τον Μάιο του 2022, ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Vyacheslav Volodin, ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε μπλοκάρει τα κεφάλαια των ξένων επενδυτών στη Ρωσία, ύψους περίπου 500 δισ. δολαρίων.

Κινέζοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτά τα χρήματα μπορούν επίσης να πέσουν υπό τον εξωτερικό έλεγχο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Με άλλα λόγια, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη κάνουν «κάτι» στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια της Ρωσίας στα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, η Ρωσία θα κάνει επίσης «κάτι» στα 500 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία των δυτικών επενδυτών.

Είναι ενδιαφέρον ότι σε ένα τέτοιο σενάριο, η Μόσχα όχι μόνο θα επιφέρει οικονομικό πλήγμα στη Δύση, αλλά θα αυξήσει επίσης το ρήγμα μεταξύ των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών, επειδή η Ουάσιγκτον ηγείται της εκστρατείας για τη νομιμοποίηση της χρήσης των ρωσικών αποθεμάτων, προκαλώντας έτσι τη Ρωσία σε αντίποινα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ