Η κοπέλα με το Ξίφος που «έκλεψε» την παράσταση στην ενθρόνιση του Καρόλου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι την όλη «παράσταση» στην τελετή  ενθρόνισης του Βασιλιά Καρόλου ΙΙΙ, «έκλεψε» η επιβλητική παρουσία της Συντηρητικής βουλευτού μέλους της βρετανικής κυβέρνησης και παραλίγο Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας στις τελευταίες εκλογές στη χώρα, της  Penny Mordaunt.

Γραφει η Φανούλα Αργυρού απο το sigmalive.com

Η οποία κρατούσε εντός του Αβαείου του Γουέστμίνστερ  το Ξίφος του Κράτους.  Η Penny Mordaunt ανέλαβε το ρόλο αυτό  ως  ηγέτιδα  του Βρετανικού Κοινοβουλίου και αλλά και της θέσεως της  ως Προέδρου (Lord President όπως ονομάζεται)  του Privy Council ( Βασιλικού Συμβουλίου). Με ανεπανάληπτη αξιοπρέπεια εκτέλεσε τα τελετουργικά της καθήκοντα και παρουσίασε το Ξίφος του Κράτους που συμβολίζει τη βασιλική εξουσία  (royal power)  στον Βασιλιά Κάρολο ΙΙΙ.

Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε το Ξίφος, όπως λέχθηκε ήταν για την ενθρόνιση του βασιλιά Γεωργίου IV στις 19 Ιουλίου  1821 στο ίδιο Abbey of  Westminster (Αβαείο του Γουένστμινστερ).  (Το Ξίφος συμβολίζει ουσιαστικά την εξουσία του μονάρχη να χρησιμοποιεί την δύναμη του κράτους εναντίον των εχθρών και το καθήκον της ή του μονάρχη να διατηρεί το δίκαιο και την ειρήνη).

1645895aeb483f1645895c6c2ecd

Η Penny Mordaunt όχι μόνο είναι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το ρόλο αλλά και  πρώτη που αγνόησε την παράδοση με μαύρη ενδυμασία. Ήταν δική της απόφαση, και δική της επιλογή το φόρεμα. Ήθελε να φέρει νέα πνοή. ΄θΉ Ντυμένη με ένα μπλέ φόρεμα με χρώματος χρυσού στολίσματα μοτίβου φτέρης στους ώμους και στο συνοδευτικό στόλισμα  στο κεφάλι,  που είναι το μοτίβο (φτέρης) του Βασιλικού Συμβουλίου, με όρθιο το Ξίφος του Κράτους στη θήκη του,  το οποίο ζυγίζει όπως λένε 8 pound δηλαδή περίπου 4 κιλά (και ύψους 4 ποδών) και το οποίο  χρονολογείται από τον 17ο αιώνα στολισμένο με εκατοντάδες διαμάντια, ρουμπίνια και σμαράγδια,  έκλεψε πράγματι και ουσιαστικά την παράσταση!

Το φόρεμα της στοίχισε £2,000 από το atelier Safiyaa.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα επαινετικά τους  σχόλια επώνυμοι και συνάδελφοι της βουλευτές έγραψαν (twitter)  π.χ. η Emily Thornberry  « Η Penny Mordaunt είναι υπέροχη. Έκλεψε την παράσταση» Ο Chris Bryant  (πρώην στο Φόρειν ΄Οφις) παραφράζοντας τη φράση έγραψε « Η Πέννη είναι πιο δυνατή από το σπαθί».

Η Penelope Mary Mordaunt  γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1973 και είναι βουλευτής για την περιοχή Βορείου Portsmouth από το 2010.  Υπηρέτησε και στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό από το 2010 μέχρι το 2019, όταν (τον Απρίλιο του 2019) πήρε το τίτλο της  honorary commander (Επίτιμης διοικητού) και στις 30 Ιουνίου 2021 προάχθηκε σε honorary captain RNR  (Royal Navy Reserve) (εφεδρεία)  Επίτιμη Καπετάνιος Εφεδρείας του Βασιλικού Ναυτικού.

Πληροφορίες και από την «Guardian».
1645895f2b23af

ΔΗΜΟΦΙΛΗ