Ακούσανε καλά τα αυτιά μας; Θα στηρίξει η Ελλάς Τούρκο;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καυστικά ερωτήματα προς την Κυβέρνηση από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο με αφορμή τον ΙΜΟ, σε εκδήλωση στην Αθήνα για τους εννέα ηρωομάρτυρες της Μεγαλονήσου

Εθνικό προσκλητήριο από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο: «Είμαστε τόσο παλιοί Έλληνες εμείς οι Κύπριοι, όσο οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες» δηλώνει και συνεχίζει:

«Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη του και κυρίως διότι τόσοι Κύπριοι σπούδασαν δωρεάν στην Αθήνα. Δεν μπορώ να πώ το ίδιο και για τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες, πλην εξαιρέσεων, τηρούσαν πάντα αποστάσεις ασφαλείας και μας θεωρούσαν βάρος. Ακούσαμε στην εισβολή από χείλη πρωθυπουργικά πως η Κύπρος κείται μακράν. Αλλά για να μην αδικώ κανέναν και η σημερινή κυβέρνηση –ακούσανε καλά τα αυτιά μας;- αποφάσισε να στηρίξει η Ελλάς Τούρκο στον ΙΜΟ. Όταν στα κατεχόμενα η εισβολή συνεχίζεται 49 χρόνια και απαγορεύεται ο ελλιμενισμός κυπριακών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αν ξηλωθεί η Κύπρος θα ξηλωθεί και η Ελλάς».

nb katehomena pentadaktylos1

Η «Εστία» επιλέγει σήμερα, αντί των εκλογών στην Τουρκία, να αναδείξει την Κύπρο μας μέσα από τα λόγια του Αρχιεπισκόπου. Τι ποια έκβαση θα έχει η εκλογική διαδικασία στην γείτονα μικρή σημασία έχει για εμάς. Το μόνο που θα παίξει κάποιον ρόλο για εμάς, θα είναι η στάση την οποία θα τηρήσουν οι ξένοι-και κυρίως οι σύμμαχοι και εταίροι- απέναντι σε όποιον εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας.

Επί της ουσίας, είτε πρόκειται για κεμαλιστές, είτε για ισλαμιστές, ίδιος είναι ο επεκτατισμός της Τουρκίας. Ας μην αναλισκώμεθα λοιπόν σε αναλύσεις και ανησυχίες για την έκβαση της ψηφοφορίας. Τούρκος θα είναι αυτός που θα εκλεγεί και στην μία και στην άλλη περίπτωση. Και θα συνεχίσει και αυτός την ίδια απαράλλακτη πολιτική έναντι της Ελλάδας την οποία έχει χαράξει η Άγκυρα απέναντι στην χώρα μας και με συνέπεια την τηρεί 49 και πλέον χρόνια.

Η Ελλάδα δυστυχώς είναι αυτή που παραπαίει. Η Ελλάδα αποστασιοποιείται από τον ελληνισμό της Κύπρου. Για αυτό και αναδεικνύουμε ιδιαιτέρως την αγωνιώδη έκκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με την ελπίδα ότι θα ξυπνήσουν συνειδήσεις και θα καταλάβουμε πόσο φρούδεςείναι οι ελπίδες για ειρηνική συνύπαρξη με τους Τούρκους και ό,τι, όπως ακριβώς το είπε και ο ίδιος η άμυνα του ελληνισμού αρχίζει στην Κύπρο και «αν ξηλωθεί η Κύπρος θα ξηλωθεί και η Ελλάς»;

Κάποτε εφαρμόσθηκε το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, το οποίο αντικατόπτριζε την πραγματικότητα. Το απεμπολήσαμε μόνοι μας και έκτοτε διολισθαίνουμε διευρύνοντας τις αποστάσεις. Φθάσαμε μάλιστα τώρα, στην Eurovision να δίδει η Ελλάδα μόλις τέσσερις ψήφους στην Κύπρο. Δεν είναι ουσιαστικό. Είναι όμως ενδεικτικό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος έκανε την εθνικής σημασίας παρέμβασή του σε εκδήλωση μνήμης την οποία οργάνωσε η Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα για τους εννέα ήρωες-μάρτυρες της ΕΟΚΑ, οι οποίοι απαγχονίσθηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας από τους Άγγλους αποικιοκράτες, με την ευκαιρία της επετείου της θανατώσεως των δύο πρώτων νεκρών του αγώνος, του Μιχαλάκη Καραολή και του Ανδρέα Δημητρίου. Μαζί τους τιμήθηκαν και οι άλλοι επτά απαγχονισθέντες, ο Ανδρέας Ζάκος, ο Ιάκωβος Πατάτσος, ο Χαρίλαος Μιχαήλ, ο Μιχαήλ Κουτσόφτας, ο Στέλιος Μαυρομμάτης, ο Ανδρέας Παναγίδης και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης.

nb keimeno kypros 9iroes
Οι εννέα ήρωες

Η φωνή του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου, είναι φωνή αφυπνίσεως για όλους τους Έλληνες και όλους τους Κυπρίους. Που έρχεται από την Εκκλησία, που ήταν πάντα στην ψυχή του Έθνους. Ο Αρχιεπίσκοπος στέκεται όπως οι προκάτοχοί απέναντι στους νεκρούς του ελληνισμού και διερμηνεύει αυτά που ίδιοι δεν μπορούν πλέον να μας πουν: Ότι έχουμε ιερή υποχρέωση, να σταθούμε όρθιοι και ενωμένοι από άκρου εις άκρον. Κωφεύοντας απέναντι στις σειρήνες των ανυπόστατων συμβιβασμών που θέλουν να μας παραπλανούν και να μας φοβίζουν.

Η φωνή του Έθνους είναι μία. Είτε την διερμηνεύει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, είτε αυτή των Κουντουριώτηδων όταν έπλεαν μεθ’ ορμής ακαθέκτου, κατά του εχθρού του γένους.

*εφημερίδα «Εστία»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ