Ηγέτες έξι αφρικανικών χωρών θα επισκεφθούν τη Μόσχα και το Κίεβο στο πλαίσιο ειρηνευτικής αποστολής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής  Κύριλ Ραμαφόσα και οι ηγέτες άλλων πέντε αφρικανικών χωρών θα επισκεφθούν τη Μόσχα και το Κίεβο ως μέρος μιας ειρηνευτικής πρωτοβουλίας στις αρχές Ιουνίου.

Αυτό αναφέρει η ρωσική Ιζβέστια επικαλούμενη το Bloomberg σε σχετική αναφορά του Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής,  Ζάνε Ντάνγκορ, στις 17 Μαΐου.

«Έξι αρχηγοί κρατών θα μετακινηθούν μεταξύ των δύο πρωτευουσών για να συμμετάσχουν στη διευκόλυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών <…> [και] να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ο Ντάνγκορ σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η πρωτοβουλία μεταβιβάστηκε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για δέσμευση με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ , σύμφωνα με το Bloomberg .

Άλλες λεπτομέρειες του ταξιδιού δεν διευκρινίζονται.

Ζελένσκι: Δεν δεχόμαστε διαμεσολαβητές…

Εν τω μεταξύ, ο διοργανωτής της αφρικανικής αποστολής σημείωσε ότι η Κίνα εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες των αφρικανικών χωρών να βρουν μια ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης.

Την προηγούμενη μέρα, ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν να υποδεχθούν μια αποστολή Αφρικανών ηγετών σε μια ειρηνευτική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκ μέρους των ηγετών των αφρικανικών χωρών, συζήτησε αυτό το θέμα με τους προέδρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επιπλέον, στις 12 Μαΐου, ο Πούτιν και η Ραμαφόσα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Ειδικότερα, ο Ρώσος ηγέτης υποστήριξε την ιδέα που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής για τη συμμετοχή μιας ομάδας Αφρικανών ηγετών στη συζήτηση των προοπτικών επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, ο Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο δεν χρειάζεται μεσολαβητές για την επίλυση της σύγκρουσης. Σχολίασε λοιπόν τις προτάσεις του Βατικανού για επίλυση της κατάστασης.

Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων κατ’ ιδίαν μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2022 στην Τουρκία.

Αργότερα, το Κίεβο απαρνήθηκε επίσημα τις επαφές με τη Μόσχα.

Στις 4 Οκτωβρίου ο Ζελένσκι επέβαλε την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας σχετικά με την αδυναμία διεξαγωγής διαπραγματεύσεων.

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία διεξάγει ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την προστασία του Ντονμπάς.

Η απόφαση ελήφθη με φόντο την επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών από τον ουκρανικό στρατό, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.

Iz.ru

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ