Ρωσία: Κηρύχθηκε στρατιωτικό καθεστώς – Ουκρανική ομάδα δολιοφθοράς εισήλθε στο Μπέλγκοροντ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τη Δευτέρα έχει εισαχθεί στρατιωτικό καθεστώς εξαιτίας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης (CTO) στην περιοχή  της ρωσικής πόλης Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία.

 Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής  Βιάτσεσλαβ Γκλαντκόφ. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτή η κατάσταση με τη βοήθεια ενός ειδικού, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.

Η απόφαση για τη θέσπιση του καθεστώτος του στρατιωτικού καθεστώτος λήφθηκε με φόντο μια επίθεση από μια ουκρανική ομάδα δολιοφθοράς σε πολλούς οικισμούς στην περιοχή ταυτόχρονα και συνεπάγεται ορισμένα ειδικά μέτρα και προσωρινούς περιορισμούς. 

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα ελέγχονται για ταυτότητες και θα αναστείλουν επίσης τις δραστηριότητες επικίνδυνων βιομηχανιών και οργανισμών που παράγουν χημικές και βιολογικές ουσίες.

Εκτός από τους περιορισμούς και τα μέτρα που έχουν ήδη αναφερθεί παραπάνω, σύμφωνα με τα άρθρα του Ομοσπονδιακού Νόμου «Περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας», θα οργανωθεί στην περιοχή ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας τάξης, ζωτικής σημασίας και υποδομών μεταφορών.

Έχουν τεθεί περιορισμοί στην κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών στους δρόμους και τους δρόμους. Θα ερευνηθούν οι οδηγοί και τα υπάρχοντά τους, καθώς και τα οχήματα και τα πράγματα που φέρουν πάνω τους.

Ένα άλλο μέτρο είναι η αναστολή και ο περιορισμός της χρήσης δικτύων και κινητών επικοινωνιών.

Το  στρατιωτικό καθεστώς συνεπάγεται επίσης περιορισμούς στην πώληση όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών, ειδικών μέσων και δηλητηριωδών ουσιών, αλκοόλ, καθώς και τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος για την κυκλοφορία ναρκωτικών και παρασκευασμάτων που περιέχουν ψυχοτρόπες και άλλες ουσίες.

Επιπλέον, κάτοικοι της περιοχής όπου διεξάγεται η αντιτρομοκρατική επιχείρηση απομακρύνονται σε ασφαλείς περιοχές με την παροχή προσωρινής στέγασης. Το έχει ήδη δηλώσει ο περιφερειάρχης, διαβεβαιώνοντας ότι σε όσους έφυγαν από τις περιφέρειες και δεν έχουν πού να μείνουν, θα δοθούν συνθήκες διαβίωσης.

Ο απόστρατος Υποστράτηγος του FSB, Αναπληρωτής Πρόεδρος του κινήματος «Ισχυρή Ρωσία»,  Αλεξάντερ Μιχαήλ, σε μια συνέντευξη στην Επιτροπή της Μόσχας, είπε πώς το καθεστώς στρατιωτικού νόμου είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

«Το καθεστώς του στρατιωτικού νόμου συνεπάγεται πλήρη έλεγχο της επικράτειας όπου εισάγεται», εξήγησε ο Μιχαήλοφ.

«Αυτός είναι έλεγχος στους πολίτες, στις μεταφορές. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται αυξημένη ετοιμότητα μάχης από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, τις ειδικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης την εργασία ειδικών ομάδων για τον εντοπισμό των θυλάκων αντίστασης και των κυττάρων ύπνου. Αυτό είναι πράγματι ένα πολύ σοβαρό μέτρο. Το μόνο ερώτημα είναι ποιες δυνάμεις θα τα εξασφαλίσουν όλα αυτά».

«Γιατί δεν θεσπίστηκε νωρίτερα το καθεστώς της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στις περιοχές που συνορεύουν με τη ζώνη Ειδικών Επιχειρήσεων στην Ουκρανία;

Άλλωστε, βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου, ειδικά από τη στιγμή που έχουμε ήδη αντιμετωπίσει την είσοδο εχθρικής ομάδας σαμποτάζ στην περιοχή του Μπριάνσκ.

«Τέτοιες προϋποθέσεις για τη θέσπιση αυτού του μέτρου, που έχουν προκύψει σήμερα, δεν υπήρχαν πριν. Γεγονός είναι ότι η απόφαση εισαγωγής του στρατιωτικού νόμου λαμβάνεται από τον επικεφαλής του ομοσπονδιακού εκτελεστικού οργάνου στον τομέα της  ασφάλειας. Δεν υπήρχε καμία είσοδος ουκρανικών μονάδων δολιοφθοράς στο έδαφος της περιοχής Μπέλγκοροντ στο παρελθόν, επομένως δεν υπήρχε λόγος να εισαχθεί το καθεστώς αυτό. Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το γεγονός ότι πραγματικές ομάδες μάχης έχουν διεισδύσει στο έδαφός μας και αντιδρούν ανάλογα.

-«Για πόσο καιρό καθιερώνεται το καθεστώς του στρατιωτικού νόμου;»

«Εξαρτάται ήδη από το αποτέλεσμα. Μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο».

-«Σε ποιο βαθμό το καθεστώς του στρατιωτικού νόμου είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη της επανάληψης τέτοιων καταστάσεων;»

«Το γεγονός είναι ότι τώρα μπορούμε να εξαντλήσουμε αυτήν την κατάσταση. Θα εντοπίσουμε, θα καταστρέψουμε και θα κλείσουμε αυτό το θέμα. Δεν είμαστε όμως σε θέση να αποκλείσουμε εντελώς τα σύνορα με κάποιες ειδικές δυνάμεις και μέσα. Το καθεστώς του στρατιωτικού νόμου είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο για την καταστροφή των τοπικών εστιών, αλλά πρέπει να ακολουθήσουν αποφασιστικά βήματα. Τώρα, νομίζω, θα πρέπει να σταλούν επιπλέον δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας στα σύνορα της περιοχής.

«Moskovskiy komsomolets»

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ