Το Ιράν δημιουργεί πυρηνική εγκατάσταση κάτω από μια οροσειρά – θα είναι απυρόβλητη σε διεισδυτικές βόμβες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοντά στις κορυφές της οροσειράς Ζάγκρος στο κεντρικό Ιράν, μια ιρανική πυρηνική εγκατάσταση κατασκευάζεται τόσο βαθιά υπόγεια που η εγκατάσταση μπορεί να είναι απρόσβλητη από τις επιπτώσεις των αμερικανικών βομβών που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέψουν υπόγειες εγκαταστάσεις αυτού του τύπου.

Το πρακτορείο AP δημοσίευσε χθες τις φωτογραφίες της νέας τοποθεσίας, από τις οποίες Αμερικανοί ειδικοί πληφορούνται ότι οι Ιρανοί σκάβουν τούνελ στην οροσειρά κοντά στην πυρηνική τοποθεσία Νάτανζ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παρουσία μιας τέτοιας εγκατάστασης περιπλέκει τις προσπάθειες της Δύσης να αποτρέψει τα πυρηνικά όπλα από το Ιράν.

Εάν ολοκληρωθεί η υπόγεια εγκατάσταση, «θα ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο που απειλεί να πυροδοτήσει μια νέα κλιμάκωση», προειδοποιεί η Kelsley Davenport, επικεφαλής της διάδοσης των πυρηνικών όπλων στην Ένωση Ελέγχου Όπλων στην Ουάσιγκτον.

«Εφόσον το Ιράν πλησιάζει όλο και περισσότερο τη βόμβα, θα είναι δύσκολο για αυτό να προχωρήσει χωρίς να μπει στις κόκκινες γραμμές των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση αυξάνει τους κινδύνους συγκρούσεων».

Ο αμερικανικός στρατός διένειμε πρόσφατα φωτογραφίες μιας ισχυρής βόμβας σχεδιασμένης να διεισδύει βαθιά στη γη και να καταστρέφει υπόγειες εγκαταστάσεις όπου εμπλουτίζεται ουράνιο. Η Πολεμική Αεροπορία ήταν που διένειμε τις φωτογραφίες του βομβαρδισμού GBU-57.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ