Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Την άνοδο ξανά πήρε η τιμή του πετρελαίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα, καθώς οι αυξημένες προβλέψεις για την εποχική ζήτηση, οι περικοπές της προσφοράς του ομίλου OPEC+ και τα σχέδια των ΗΠΑ να αγοράσουν πετρέλαιο για τα στρατηγικά τους αποθέματα, τροφοδοτούν το αισιόδοξο κλίμα.

Το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς Brent διαπραγματεύτηκε στα 76,33 δολάρια το βαρέλι στις 09:24 π.μ. τοπική ώρα (06:24 GMT), σημειώνοντας άνοδο 0,44% από την τιμή κλεισίματος των 75,99 δολαρίων το βαρέλι, στην προηγούμενη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματεύθηκε στα 72,39 δολάρια το βαρέλι την ίδια στιγμή, αυξημένος κατά 0,47% από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης, στα 72,05 δολάρια το βαρέλι.

Η άνοδος των τιμών οφείλεται κυρίως στις προσδοκίες των επενδυτών για εποχική αύξηση της ζήτησης πετρελαίου και στις περικοπές της προσφοράς του ομίλου OPEC+. Επίσης, οι αγορές αξιολογούν τις προοπτικές για το καλοκαίρι όταν η ζήτηση για βενζίνη αυξάνεται παραδοσιακά λόγω των ταξιδιών με αυτοκίνητο.

Οι διακοπές της Ημέρας Μνήμης στις ΗΠΑ στις 29 Μαΐου θεωρείται παραδοσιακά ως η αρχή της καλοκαιρινής περιόδου, που τροφοδοτεί τη ζήτηση στη χώρα.

Η απόφαση του ομίλου OPEC+ να μειώσει τα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου, εγείρει επίσης ανησυχίες για την αποδυνάμωση της προσφοράς πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Επιπλέον, η ανακοίνωση των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ότι θα αγοράσουν έως και 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου για τα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου που θα παραδοθούν τον Αύγουστο, συνεχίζει να αποτελεί παράγοντα στήριξης της ανοδικής τάσης των τιμών.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι με την πλήρη εφαρμογή των περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και την περαιτέρω αύξηση της ζήτησης τη θερινή περίοδο, θα υπάρξει έλλειμμα προσφοράς πετρελαίου από τον Ιούνιο.

Οι ασιατικές χώρες αναμένεται να οδηγήσουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου, με αύξηση της κατανάλωσης κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Από την άλλη πλευρά, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την κρίση ορίων χρέους στις ΗΠΑ περιορίζουν την ανοδική κίνηση των τιμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ