Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Γερμανια για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ: Δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένταξη νέων μελών τα οποία βρίσκονται στη μέση ενός πολέμου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή σε νέα μέλη, όμως στη συμμαχία δεν μπορεί να ενταχθεί μια χώρα που βρίσκεται στη μέση ενός πολέμου, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ βάζοντας ουσιαστικά στοπ στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για άμεση ένταξη.

«Η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ παραμένει σε ισχύ, όμως ταυτόχρονα είναι σαφές πως δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένταξη νέων μελών τα οποία βρίσκονται στη μέση ενός πολέμου», δήλωσε η Μπέρμποκ στους δημοσιογράφους σε συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Όσλο.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε από την πλευρά του κατά την ίδια συνάντηση στη Νορβηγία πως πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στην Ουκρανία αναφορικά με την επιδίωξή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά δήλωσε επίσης σήμερα πως το ΝΑΤΟ χρειάζεται να σκεφτεί τι είδους εγγυήσεις ασφαλείας μπορεί να δώσει στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο ΓΓ της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει σχετικά: «Όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η Μόσχα δεν έχει δικαίωμα βέτο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Προχωράμε, οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ