Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Σερβία: Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο κρίνεται ως επικίνδυνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια η νύχτα πέρασε ειρηνικά και ένας μικρός αριθμός πολιτών συγκεντρώθηκε σήμερα το πρωί μπροστά από τα δημοτικά κτίρια σε Ζούμπιν Πότοκ, Λεπόσαβιτς και Ζβετσάν, γράφει σερβικό δημοσίευμα.

Στα δημοτικά κτίρια υπάρχουν ακόμη μέλη της λεγόμενης αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και των ειδικών δυνάμεων, που συνοδεύονται από στρατιώτες της KFOR που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τα δημοτικά κτίρια.

Μεταξύ των μελών της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής και των πολιτών βρίσκονται συρματοπλέγματα και ένας μεταλλικός φράχτης στον οποίο οι πολίτες έχουν τοποθετήσει σερβικές σημαίες.

Στο Ζβετσάν, μέλη της KFOR αναπτύχθηκαν επίσης σε πέντε σημεία πρόσβασης στην πόλη, προκειμένου να αποτρέψουν τη διέλευση των ειδικών δυνάμεων κοντά στους διαδηλωτές.

Αυτό ήταν ένα από τα αιτήματα της Σερβικής Λίστας προκειμένου να αποτραπούν πιθανά επεισόδια.

Οι πολίτες σε διαδηλώσεις στους τρεις δήμους απαιτούν να αποσυρθούν τα μέλη της λεγόμενης ειδικής αστυνομίας από τους δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και οι νέοι δήμαρχοι που εξελέγησαν στις 23 Απριλίου στις εκλογές που μποϊκοτάρησαν οι Σέρβοι, να μην εισέλθουν στα δημοτικά κτίρια.

Ζητούν επίσης την απελευθέρωση των Σέρβων που συνελήφθησαν κατά τη διαδήλωση στο Ζβετσάν στις 29 Μαΐου, όταν, λόγω της βίαιης εισόδου Αλβανών δημάρχων στα δημοτικά κτίρια στο βορρά, υπήρξε σύγκρουση μεταξύ της λεγόμενης Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και μέλη της KFOR με πολίτες.

Σε αυτήν, περισσότεροι από 50 Σέρβοι και πάνω από 20 μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής τραυματίστηκαν.

b92

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ