Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Τι μπορεί να σημαίνει το τρέμουλο στα χέρια;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι το τρέμουλο στα χέρια πάντα ένδειξη της νόσου Πάρκινσον;

Τι μπορεί να προκαλέσει και να εντείνει το τρέμουλο στα χέρια, σύμφωνα με τους νευρολόγους

Κι όμως το τρέμουλο στα χέρια που μπορεί να εντοπίσουμε είτε σε εμάς είτε σε κάποιον άλλον δεν είναι απαραίτητα σύμπτωμα της νόσου Πάρκινσον. Ενδεχομένως να μην αποτελεί καν ένδειξη κάποιας σοβαρής ασθένειας. Τι μπορεί, όμως, να σημαίνει;

«Μερικές φορές είναι φυσιολογική αντίδραση π.χ. σε ένα ψυχολογικό στρες ή στην έλλειψη ύπνου και την έντονη κόπωση, ενώ άλλες αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη υποκείμενων ασθενειών. Τις περισσότερες φορές, όμως, δεν έχει μια συγκεκριμένη αιτία, αλλά είναι ιδιοπαθής, δηλαδή άγνωστης αιτιολογίας».

Τα παραπάνω αναφέρει ο ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον & Συναφών Διαταραχών του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, σύμφωνα με το Onmed.gr, συμπληρώνοντας ότι «Ο ιδιοπαθής τρόμος (όπως λέγεται επιστημονικά το τρέμουλο) είναι η πιο συχνή κινητική διαταραχή στους ανθρώπους, για την οποία όμως δεν ξέρουμε πολλά, πέρα από το ότι προκαλείται από λανθασμένα μηνύματα σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου».

Όπως ο ίδιος επισημαίνει ο ιδιοπαθής τρόμος εντείνεται με τη μυϊκή κόπωση, την ψυχική ένταση, τον θυμό, το στρες, το άγχος αλλά και με τις ακραίες θερμοκρασίες, ενώ μερικοί ασθενείς βλέπουν βελτίωση όταν διακόπτουν την κατανάλωση διεγερτικών ουσιών, όπως η καφεΐνη.

Νόσος Πάρκινσον

Η νόσος Πάρκινσον μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο στα χέρια, αλλά σε αυτή την περίπτωση, το τρέμουλο τυπικά αρχίζει πρώτα στο ένα χέρι ή στη μία πλευρά του σώματος και μετά από καιρό αρχίζει και από την άλλη. Είναι πιο έντονο, επίσης, όταν το χέρι αναπαύεται και καταπραΰνεται όταν ο ασθενής το χρησιμοποιεί.

Συνήθως συνοδεύεται από επιβράδυνση στις κινήσεις και από άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια της όσφρησης ή ανήσυχο ύπνο, επειδή η νόσος προσβάλλει τα τμήματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν όλες αυτές τις λειτουργίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ