Τι σημαίνουν τα σύμβολα στις ετικέτες των ρούχων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσο «επαγγελματίες» και αν είστε στο πλύσιμο των ρούχων, σίγουρα δεν γνωρίζετε τι σημαίνουν όλα τα σύμβολα που βρίσκετε στις ετικέτες τους. Εμείς σας έχουμε τον πλήρη οδηγό της νοικοκυράς για να σας συμβουλεύει σχετικά με το πλύσιμο των ρούχων σας στο χέρι και το πλυντήριο.

B6BA1A40-15B2-4343-8091-29F08E897BB2.jpegΤο νούμερο που βρίσκεται πάνω αριστερά στο κάθε σύμβολο θα σας εξηγήσει παρακάτω τι σημαίνει το καθένα από αυτά.

1. To σύμβολο αυτό αναφέρεται στα μάλλινα ρούχα και σημαίνει πως δεν πρέπει να τα βάζετε στο στεγνωτήριο. Το στύψιμό τους πρέπει να γίνεται με κρύο νερό για να μην μαζέψουν.

2. Αν το ρούχο σας είναι χρωματιστό κατά πάσα πιθανότητα θα έχει αυτό το σύμβολο πάνω του και σημαίνει πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το πλύνετε με χλωρίνη.

3.-6. Ένας κύκλος με ένα γράμμα στο εσωτερικό του είναι ο τύπος του διαλύτη που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για τα ρούχα σας αν έχετε στεγνωτήριο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει για το 4, το 5 και το 6.

7. Αυτό το σύμβολο που μοιάζει με φάκελο σημαίνει πως θα πρέπει να κρεμάσετε στην απλώστρα τα συγκεκριμένα ρούχα μετά το στύψιμο.

8-13. Αυτά τα σύμβολα έχουν όλα να κάνουν με το στεγνωτήριο. Πιο συγκεκριμένα το 8 που δεν έχει καμία τελεία στο εσωτερικό του σημαίνει πως μπορείτε να βάλετε το ρούχο σας στο στεγνωτήριο αλλά να μην το αφήσετε να στεγνώσει τελείως. Το 9 σημαίνει πως απαγορεύεται το στέγνωμα στο στεγνωτήριο και το 10 πως θα πρέπει να απλώσετε το ρούχο οριζόντια για να στεγνώσει. Το 11 σημαίνει πως πρέπει να ρυθμίσετε το στεγνωτήριο στην πιο χαμηλή ένταση, το 12 στη μεσαία ένταση και το 13 στην μεγάλη ένταση.

14. Το σύμβολο αυτό σημαίνει πως το συγκεκριμένο ρούχο δεν χρειάζεται στύψιμο και αναφέρεται κυρίως σε πουκάμισα τα οποία δεν θέλετε να βγουν από το πλυντήριο πολύ τσαλακωμένα.

15. Πρόκειται για κάποια συνθετικά ρούχα τα οποία δε θέλουν σιδέρωμα.

16. Μιλάμε για ακρυλικά, νάιλον και πολυεστερικά ρούχα τα οποία θα πρέπει να σιδερώσετε με το σίδερό σας σε χαμηλή θερμοκρασία.

17. Οι δύο τελείες σημαίνουν πως το σίδερο πρέπει να έχει μέτρια θερμοκρασία για να σιδερώσετε μείγματα πολυέστερ, μάλλινα ρούχα και μεταξωτά.

18. Οι τρεις τελείες σημαίνουν πως το σίδερο πρέπει να είναι καυτό για να σιδερώσετε βαμβακερά, λινά και ρούχα από βισκόζ.

19. Στους 30 βαθμούς πρέπει να πλένονται τα ρούχα που γράφουν “30” στην ετικέτα τους. Πρόκειται για ρούχα ευαίσθητα, όπως είναι τα μάλλινα και τα μεταξωτά.

20. Σε βαμβακερά, λινά και ρούχα από βισκόζη τα οποία γράφουν “40” στην ετικέτα τους η θερμοκρασία στην οποία πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο είναι αυτή. Διαφορετικά κινδυνεύουν να αρχίσουν να ξεβάφουν.

21. Στους 50 βαθμούς πρέπει να πλυθεί το ρούχο που έχει αυτό το σύμβολο στην ετικέτα του και μάλιστα στο πρόγραμμα με τα συνθετικά. Πρόκειται για ρούχα που είναι από πολυέστερ, βαμβάκι και μείγματα από νάιλον, πολυέστερ, βαμβάκι και βισκόζ. Καλό είναι αυτά τα ρούχα να τα ξεπλένετε με κρύο νερό και το στίψιμό τους να μην έχει πολλές στροφές.

22. Όταν ένα ρούχο έχει πάνω του αυτό το σύμβολο σημαίνει πως είναι βαμβακερό, λινό ή βισκόζ. Μπορείτε, επομένως, να το πλύνετε στους 60 βαθμούς στο πρόγραμμα για τα βαμβακερά ρούχα. Σε αυτή τη θερμοκρασία τα χρώματα του ρούχου σας θα διατηρηθούν ζωντανά.

23. Στους 90 βαθμούς μπορείτε να πλύνετε ολόλευκα βαμβακερά και λινά ρούχα. Το “90” προφανώς είναι οι βαθμοί στους οποίους μπορείτε να πλύνετε το συγκεκριμένο ρούχο στο πλυντήριο, στο πρόγραμμα για τα βαμβακερά.

24. Μην πλύνετε ποτέ στο πλυντήριο το συγκεκριμένο ρούχο που έχει αυτό το σύμβολο πάνω του. Θέλει μόνο στεγνό καθάρισμα.

25. Το σύμβολο αυτό σημαίνει πως μπορείτε να πλύνετε το ρούχο σας.

26. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να το πλύνετε στο χέρι.

27. Η μία τελεία μέσα στο σύμβολο της λεκάνης σημαίνει πως πρέπει να πλύνετε το ρούχο σας στο χέρι σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 30 βαθμών.

28. Οι δύο τελείες σημαίνουν πως η θερμοκρασία του νερού μπορεί να είναι μέχρι 40 βαθμούς Κελσίου.

29. Οι τρεις τελείες υποδηλώνουν πως η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 50 βαθμούς.

30. Μπορείτε να πλύνετε το ρούχο σας στο πλυντήριο στο πρόγραμμα που είναι σαν το πλύσιμο στο χέρι αλλά η μία γραμμή κάτω από τη λεκανίτσα δείχνει πως πρέπει να το πλύνετε χωρίς να το στύψετε. Πρόκειται για ρούχα τα οποία είναι συνθετικά.

31. Οι δύο γραμμές κάτω από τη λεκάνη σημαίνουν πως το ρούχο χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή. Μπορεί και πάλι να πλυθεί στο πλυντήριο στο πρόγραμμα για πλύσιμο στο χέρι. Πρόκειται για μάλλινα ή μεταξωτά ρούχα τα οποία θέλουν πολύ προσοχή στο πλύσιμο και φυσικά καθόλου στύψιμο.

Πηγή: spirossoulis.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ