Νέα δεδομένα από τον πόλεμο στην Ουκρανία: Το Ρωσικό Πυροβολικό γίνεται όλο και καλύτερο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα δεδομένα από τον πόλεμο στην Ουκρανία: Το Ρωσικό Πυροβολικό γίνεται όλο και καλύτερο – σύγκριση με το Ελληνικό Πυροβολικό.

Ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία βελτιώνει καθημερινά τις ικανότητές του σε τακτικό επίπεδο και τώρα φαίνεται ότι είναι σε θέση να ανταποδώσει τα πυρά από τα ουκρανικά συστήματα πυροβολικού μέσα σε μόλις 2 λεπτά από την πρώτη βολή, σύμφωνα με πηγές του Dr. Ο Jack Watling στην βρετανική δεξαμενή σκέψης RUSI, όπως εξηγεί στο πρόσφατο επεισόδιο podcast του Modern War Institute της αμερικανικής στρατιωτικής ακαδημίας Westpoint.

IMG 3266

Σύμφωνα με τον Watling, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποίησε πολυάριθμες συνεντεύξεις με εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, το ρωσικό πυροβολικό μάχης μπόρεσε να μειώσει τη διαδικασία πυρών αντιπυροβολικού από 20 έως 5 λεπτά (στην αρχή του πολέμου ) σε 2 λεπτά.

Αυτό δεν συνέβη μέσω της εισαγωγής νέων συστημάτων, αλλά ήταν επιτυχές απλώς και μόνο επειδή η ροή της διαδικασίας εκσυγχρονίστηκε. Δίνοντας στις δυνάμεις του πυροβολικού άμεση πρόσβαση στις απαραίτητες δυνατότητες εντοπισμού στόχου, η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αναγνώρισης και πυρ απλοποιήθηκε και επιταχύνθηκε σημαντικά.

Αυτή η εξέλιξη δείχνει πόσο σημαντική είναι η κινητή υποστήριξη πυρός (Shoot & Scoot, Χτυπώ & Φεύγω) με χρήση πυροβολικού και όλμων, ώστε να επιβιώσουν στη μάχη.

Σύγκριση: «Το Ελληνικό Πυροβολικό έχει σαν επιτεύξιμο  στόχο την ταχεία τάξη του πεδινού ρυμουλκούμενο πυροβολικού 1,5 λεπτό, του μέσου και βαρέως αυτοκινούμενου σε 2,5 λεπτά, και την εκκένωση του χώρου τάξεως σε χρόνο μικρότερο των 4 λεπτών από την τελευταία βολή για να εξασφαλισθεί η επιβίωση του».

Στην πραγματικότητα βέβαια, τα μοναδικά συστήματα του Ελληνικού Πυροβολικού που είναι σε θέση να ολοκληρώσουν την διαδικασία Shoot & Scoot σε 2 λεπτά, μετά από σκληρή εκπαίδευση, είναι δακτυλομετρούμενα — PzH2000.

Για το λόγο αυτό, τα μελλοντικά συστήματα πυροβολικού πρέπει να μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τον χρόνο παραμονής στη θέση βολής, η διάρκεια του χρόνου μεταξύ της πρώτης βολής και της εκκένωσης από τον χώρο τάξεως (θέση βολής).

Σύμφωνα με τον Watling η ικανότητα του φίλιου πυροβολικού να εντοπίζεις εχθρικές θέσεις και δυνάμεις πυροβολικού και όλμων, και να μπορεί να τις εκμηδενίσει με τα δικά του πυρά, είναι καίριας σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται μια διάκριση: Τα εχθρικά πυρά εντοπίζονται χρησιμοποιώντας τεχνικά βοηθήματα —όπως ομάδες μέτρησης ήχου και λάμψης, ραντάρ, drones αναγνώρισης— και εκμηδενίζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα με τα φίλια πυρά στη θέση που βρίσκεται, όπου έχει εκδηλωθεί το τελευταίο εχθρικό πυρ. Επιχειρείται επίσης και εντοπισμός του εχθρικού πυροβολικού χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα αναγνώρισης, όπως drones ή αναγνωριστικές δυνάμεις, ακόμη πριν φτάσει το εχθρικό πυροβολικό σε θέση βολής.

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, μπορεί επίσης να παρατηρηθεί ότι τα drones-καμικάζι χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για την μάχη με το πυροβολικό. Αυτά τα μέσα επιτρέπουν τη μείωση του χρόνου μεταξύ εντοπισμού και καταπολέμησης του εχθρικού πυροβολικού σε λίγα δευτερόλεπτα. Οι Ρώσοι έχουν βεβαια και δορυφόρους, και εκπλήσσει κατά κάποιον τρόπο ότι οι χρόνοι στην αρχή του πολέμου ήταν έως 20 λεπτά.

Σύμφωνα με ορισμένα δεδομένα, ο ουκρανικός στρατός έχει μέχρι στιγμής απολέσει τουλάχιστον το 30% των συρόμενων M-777 και 20% των α/κ Krab και M-109.

Με ειδικό ενδιαφέρον, ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί μεταξύ τόσων μοντέλων και ραντάρ αντιπυροβολικού σουηδικής (Arthur) και αμερικανικής τεχνολογίας (AN/TPQ). Στην Ουκρανία είδαμε τα πολλά μεινοεκτήματα που έχουν όλα αυτά τα ραντάρ, με τα ραδιοκύματα εκτίθενται γρήγορα στον αντίπαλο, και οι δύο πλευρές έχουν καταστρέψει αρκετά.

➡️MWI PODCAST: HOW IS RUSSIA ADAPTING ITS TACTICS IN UKRAINE? | mwi.usma.edu/mwi-podcast-ho…
➡️Το Πυροβολικό Μάχης παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας | anixneuseis.gr/%CF%84%CE%BF-%…

➡️Russia Hits Immobile And Predictable M-777, AHS Krab, And M-109 Howitzers Hard | forbes.com/sites/craighoo…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ