Διατροφικές διαταραχές: Ποια σημάδια θα μας ανησυχήσουν;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές. Και δεν είναι πάντα εύκολο να δούμε τα σημάδια τους έγκαιρα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να είμαστε όσο πιο ενημερωμένοι γίνεται.

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα πρώτα σημάδια ότι ένα άτομο μπορεί να πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή.

Συχνές αλλαγές στο βάρος

Οι σημαντικές και συχνές αλλαγές στο βάρος μπορεί να αποτελούν σημάδι. Οι άνθρωποι με ανορεξία δεν μπορούν να διατηρήσουν φυσιολογικό βάρος, ενώ οι ασθενείς με βουλιμία μπορεί να είναι σε φυσιολογικά κιλά, αλλά να έχουν εμμονή με το αδυνάτισμα.

Ασχολείται συνέχεια με το βάρος του

Αν μιλάει συνεχώς για το πώς αισθάνεται με το σώμα του και ότι θέλει να χάσει μερικά κιλά, υπάρχει ο κίνδυνος διατροφικής διαταραχής. Οι ασθενείς με ανορεξία συνήθως δεν μπορούν να αναγνωρίσουν πόσα κιλά έχουν χάσει και εξακολουθούν να βλέπουν τον εαυτό τους ως υπέρβαρο.

Τρώει υπερβολικά

Αν ένα κοντινό σας άτομο έχει την τάση να τρώει υπερβολικές ποσότητες ανθυγιεινών φαγητών (όπως παγωτό ή σοκολάτα), μπορεί να υπάρχει πρόβλημα υπερφαγίας, κατά το οποίο το φαγητό δρα χαλαρωτικά για το άτομο, αλλά μετά οι ενοχές τσακίζουν την ψυχολογία του και τη σχέση με το σώμα του.

Γυμνάζεται υπερβολικά

Η υπερβολική γυμναστική μπορεί να σχετίζεται είτε με ανορεξία είτε με βουλιμία. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς η γυμναστική πέρα από τις αντοχές μας και αυτό που θεωρείται επιτρεπτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το σώμα μας.

Τριχόπτωση

Ένα άτομο που πάσχει από ανορεξία ή βουλιμία είναι πολύ πιθανό να μη λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, και αυτό φαίνεται στην υγεία των μαλλιών του.

Εξαφανίζεται μετά τα γεύματα

Αν το άτομο που υποπτεύεστε ότι πάσχει από διατροφική διαταραχή έχει την τάση να εξαφανίζεται μετά από κάθε γεύμα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσπαθεί να κάνει εμετό το γεύμα του και φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που πρόκειται να σας εκμυστηρευτεί αμέσως.

Εμμονή με το φαγητό

Αν αυτό το άτομο μιλάει συνέχεια για το φαγητό και το πότε και πόσο θα φάει καθορίζει το πρόγραμμα της ζωής του, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει πρόβλημα διατροφικής διαταραχής. Αν αυτό το άτομο έχει βάλει μεγάλους περιορισμούς στη διατροφή του, επίσης, είναι σημάδι κινδύνου.

Επιδείνωση της υγείας του

Οι διατροφικές διαταραχές έχουν τρομακτικές συνέπειες στον οργανισμό, συνεπώς ένα άτομο που πάσχει από ανορεξία θα εμφανίζει και επιπλέον συμπτώματα κακής υγείας, όπως κόπωση, αδυναμία, χαμηλή αρτηριακή πίεση. Τα προβλήματα στον οισοφάγο είναι επίσης συνηθισμένα σε περιπτώσεις χρόνιου εμετού μετά από γεύματα.

[iatronet.gr]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ