Ουκρανία: Ανατίναξαν φράγμα, σκηνές κολάσεως

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα, το οποίο βρίσκεται στις ζώνες της περιφέρειας της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία που ελέγχονται από τη Ρωσία, καταστράφηκε εν μέρει από «πολλαπλά πλήγματα» της Ουκρανίας, υποστήριξαν σήμερα οι τοπικές αρχές, άποψη που υποστηρίζεται και από τη Μόσχα.

«Το φράγμα της Καχόβκα έγινε στόχος πολλαπλών πληγμάτων στη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε με ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram ο δήμαρχος της πόλης Νόβα Καχόβκα, Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, ο οποίος υποστήριξε πως από τα πλήγματα καταστράφηκαν οι βάνες του φράγματος και δημιουργήθηκε ένα «ανεξέλεγκτος πίδακας νερού.

«Το φράγμα δεν έχει καταστραφεί και αυτό είναι τεράστια χαρά», διαβεβαίωσε πάντως.

Σύμφωνα με τον παραγωγό, σκηνοθέτη και συγγραφέα Ιγκόρ Λοπατόνοκ, ο οποίος έχει γεννηθεί στην περιοχή, το καθεστώς του Βολοντιμίρ Ζελένσκι είναι «ναζιστικό» και όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter αναρτώντας και βίντεο, «μόλις έπληξε το φράγμα Kakhovskaya και εξαπέλυσε την καταστροφή για ολόκληρη την περιοχή. Γεννήθηκα στην ακτή του ταμιευτήρα Kakhovskiy, είναι τεράστια και η στάθμη του νερού είναι υψηλή τώρα. Είναι απελπισμένοι, η ανθρώπινη ζωή δεν σημαίνει τίποτα για αυτό το καθεστώς!»

Και παραθέτει το γεγονός ότι φράγματα όπως αυτό της Nova Kahkovka «προστατεύονται από τους νόμους του πολέμου και τη σύμβαση της Γενεύης για κάποιο λόγο. Σύμφωνα με το άρθρο 56 του πρόσθετου πρωτοκόλλου I του 1977:

«Εργασίες και εγκαταστάσεις που περιέχουν επικίνδυνες δυνάμεις, συγκεκριμένα φράγματα, αναχώματα και πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, δεν θα γίνονται αντικείμενο επίθεσης, ακόμη και όταν αυτά τα αντικείμενα είναι στρατιωτικοί στόχοι, εάν η επίθεση αυτή μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση επικίνδυνων δυνάμεων και συνακόλουθες σοβαρές απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Άλλοι στρατιωτικοί στόχοι που βρίσκονται στο ή πλησίον αυτών των έργων ή εγκαταστάσεων, δεν θα γίνονται αντικείμενο επίθεσης εάν η επίθεση αυτή μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση επικίνδυνων δυνάμεων από τα έργα ή τις εγκαταστάσεις και συνακόλουθες σοβαρές απώλειες στον άμαχο πληθυσμό».

Οι Ουκρανοί κατηγορούν τη Ρωσία

Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τη Ρωσία ότι οργάνωσε μια έκρηξη στο φράγμα. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε επειγόντως το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γερμάκ καταγγέλλοντας ένα «έγκλημα πολέμου».

Άνοδος της στάθμης των υδάτων διαπιστώθηκε σε κοινότητες που βρίσκονται κοντά στο φράγμα, χωρίς ωστόσο η κατάσταση να καθίσταται κρίσιμη, σύμφωνα με τη διοίκηση της περιφέρειας της Χερσώνας που έχει διοριστεί από τη Ρωσία.

Η στάθμη των υδάτων γύρω από το φράγμα ανέβηκε κατά πέντε μέτρα και πολλά νησιά στον ποταμό έχουν εξαφανιστεί κάτω από το νερό, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με το οποίο κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν 14 οικισμοί στη Χερσώνα και απειλούνται 22.000 άνθρωποι που ζουν σ’ αυτούς.

«Να μην υποκύψουν στον πανικό»

«Αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε τους κατοίκους των παρόχθιων χωριών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στη Telegram ο επικεφαλής της κυβέρνησης της περιφέρειας της Χερσώνας Αντρέι Αλεξέγενκο, υπογραμμίζοντας πάντως πως η ζωή τους δεν απειλείται και καλώντας τους «να μην υποκύψουν στον πανικό».

Το φράγμα της Καχόβκα, το οποίο είχε καταληφθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, επιτρέπει την υδροδότηση της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα.

Το φράγμα δημιουργήθηκε στον ποταμό Δνείπερο το 1956, κατά τη σοβιετική περίοδο και είναι κατασκευασμένο εν μέρει από σκυρόδεμα και χώμα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποδομές αυτού του τύπου στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ