Με «βρετανικούς πυραύλους» έπληξε το φράγμα «η Ουκρανία» για να «αποσπάσει την προσοχή»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κανένας μεγάλος οικισμός δεν απειλείται από πλημμύρα μετά την εν μέρει καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, στην περιφέρεια της Χερσώνας, ανακοίνωσαν σήμερα οι διορισθείσες από τη Μόσχα αρχές της.

«Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει (…) σε επίπεδο που εκτιμάται μεταξύ των 2 και των 4 μέτρων, κάτι το οποίο δεν απειλεί τους μεγάλους οικισμούς», που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδοαπό το φράγμα κατά μήκος του ποταμού, σημείωσε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Αντρέι Αλεξέγενκο, διορισθείς από τη Μόσχα επικεφαλής των αρχών της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία.

Συνολικά τα παρόχθια χωριά 14 οικισμών, όπου κατοικούν πάνω από 22.000 άνθρωποι, απειλούνται από πλημμύρα, διευκρίνισε.

«Αν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε τους κατοίκους», διαβεβαίωσε ο Αλεξέγενκο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν απειλείται η ζωή τους και ότι «η κατάσταση είναι απολύτως υπό έλεγχο».

Από την πλευρά του, ο διορισθείς από τις ρωσικές δυνάμεις δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεοντίεφ ανακοίνωσε λίγο αργότερα την απομάκρυνση των κατοίκων «περίπου 300 σπιτιών» που βρίσκονται ακριβώς πάνω στις όχθες του Δνείπερου.

«Προχωράμε στην απομάκρυνση», σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ο Λεοντίεφ πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις, τις οποίες η Μόσχα κατηγορεί ότι έβαλαν στο στόχαστρο το φράγμα της Καχόβκα καταφέροντας «πολλά πλήγματα» στη διάρκεια της νύχτας, συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς.

«Η πόλη συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο πυραυλικών πληγμάτων», σημείωσε ο Λεοντίεφ.

Με «βρετανικούς πυραύλους» «έπληξε το φράγμα ηΟυκρανία» για να «αποσπάσει την προσοχή»

Διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στην ουκρανική πόλη Νόβα Καχόβκα απέδωσε επίσης το ρήγμα που προκλήθηκε στο φράγμα της πόλης σε ουκρανικά πλήγματα, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα το TASS, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το φράγμα συνεχίζει να καταρρέει και ότι το νερό ρέει «ανεξέλεγκτα».

Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης στην ουκρανική περιοχή της Χερσώνας δήλωσε ότι το Κίεβο έπληξε το φράγμα της Νόβα Καχόβκα για να αποσπάσει την προσοχή από τις αποτυχίες, όπως τις χαρακτήρισε, της αντεπίθεσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram, ο Βλαντίμιρ Σάλντο δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων μετά το ρήγμα στο φράγμα.

Σύμφωνα με το TASS, οι υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας ανέφεραν ότι η Ουκρανία έπληξε την περιοχή με πυραύλους Storm Shadow που είχαν δοθεί στο Κίεβο από τη Βρετανία.

«Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος στον σταθμό της Ζαπορίζια»

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έκρινε σήμερα ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος» για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μετά την εν μέρει καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα.

«Οι ειδικοί του IAEA που είναι παρόντες στις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια παρακολουθούν στενά την κατάσταση», πρόσθεσε ο οργανισμός του ΟΗΕ σε μήνυμά του στο Twitter, αναφερόμενος στον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος χρησιμοποιεί νερό από τον ποταμό για την ψύξη του καυσίμου στον πυρήνα των αντιδραστήρων.

Ο κίνδυνος πρόκλησης «πυρηνικής καταστροφής» στον σταθμό της Ζαπορίζια «αυξάνεται γρήγορα», προειδοποίησε την ίδια ώρα σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μετά την εν μέρει καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από τον σταθμό, για την οποία το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται.

«Ο κόσμος βρίσκεται για άλλη μια φορά στα πρόθυρα πυρηνικής καταστροφής, καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια έχασε την πηγή ψύξης του. Και αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται εφεξής γρήγορα», σημείωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακσε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους.

Η διορισθείσα από τις ρωσικές δυνάμεις διοίκηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ανακοίνωσε παράλληλα ότι η εν μέρει καταστροφή του φράγματος, το νερό από το οποίο χρησιμοποιείται για την ψύξη των αντιδραστήρων, δεν συνιστά προς το παρόν απειλή για τις εγκαταστάσεις.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Πέντε αντιδραστήρες βρίσκονται σε διακοπή εν ψυχρώ, ένας είναι σε ‘διακοπή εν θερμώ’. Η στάθμη του νερού στην δεξαμενή ψύξης δεν έχει αλλάξει», αναφέρει ο διορισθείς από τη Ρωσία διευθυντής του σταθμού σε ανάρτησή του στο Telegram.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ