Η εταιρεία εκμετάλλευσης ανακοινώνει ότι δεν είναι πλέον δυνατή η ψύξη των αντιδραστήρων της Ζαπορίζια με νερό από το φράγμα Καχόβκα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το φράγμα Καχόβκα ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι η δεξαμενή που δημιουργήθηκε από το φράγμα στη νότια Ουκρανία δεν μπορεί πλέον να παρέχει νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια.

Το φράγμα, το οποίο ελέγχεται από τη Ρωσία, καταστράφηκε την Τρίτη και η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν κατηγορίες ότι βρίσκονται πίσω από τη δολιοφθορά, και οι δύο είπαν ότι μια έκρηξη κατέστρεψε το φράγμα.

«Η στάθμη του νερού είναι κάτω από το σημείο αποκοπής των 12,7 μέτρων», δήλωσε ο Ιγκόρ Σερότα, Διευθύνων Σύμβουλος της Ukrhydroenergo, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον δυνατή η τροφοδοσία «των λιμνών στο NPP Ζαπορίζια για την ψύξη του εργοστασίου».

Το φράγμα βρίσκεται στον ποταμό Ντνίπρο και σχηματίζει μια δεξαμενή που παρέχει νερό ψύξης για τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια που ελέγχεται από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη και βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια του φράγματος.

Έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί τον σταθμό την επόμενη εβδομάδα, ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος είπε αυτή την εβδομάδα ότι η άντληση νερού θα σταματήσει εάν η στάθμη είναι μικρότερη από 12,7 μέτρα.

Ο Γκρόσι είπε ότι το νερό στις λίμνες ψύξης του εργοστασίου και αλλού θα μπορούσε ακόμα να χρησιμοποιηθεί «για κάποιο χρονικό διάστημα» για την ψύξη των αντιδραστήρων και τις δεξαμενές αναλωμένου καυσίμου στα κτίρια των αντιδραστήρων.

Πρόσθεσε ότι μια μεγάλη λεκάνη ψύξης δίπλα στην τοποθεσία «είναι επί του παρόντος γεμάτη και περιλαμβάνει αρκετό απόθεμα για να τροφοδοτήσει το εργοστάσιο για αρκετούς μήνες, επειδή οι έξι αντιδραστήρες του βρίσκονται σε κατάσταση διακοπής λειτουργίας».

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ