Ιδεολόγοι, Ψιλικατζήδες κι Αρπακτικά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός

Γιατί ορισμένοι ασχολούνται με τα κοινά; Γιατί διεκδικούν αξιώματα;

Προσπαθώντας να κατανοήσω αυτή την ομολογουμένως δύσκολη κι επίπονη επιλογή από άτομα που προέρχονται από διάφορες κοινωνικές τάξεις, χρόνια τώρα, παρατηρούσα προσεκτικά τις μεθόδους τους, τους σκοπούς αλλά και τα επιτεύγματά τους.

Στην πρώτη κατηγορία, την πλέον αξιόλογη, τοποθετούνται άτομα που έχουν την ιδεολογική εκείνη Παιδεία, που τους οδηγεί στην διεκδίκηση και στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Κι αλήθεια νοιώθω περήφανος αλλά και τόσο μικρός, που γνώρισα στην πολύχρονη διαδρομή μου, τέτοιους, σπάνιους ανθρώπους.

Στη δεύτερη κατηγορία τοποθετούνται εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν, πως μέσα από θέσεις εξουσίας, μπορούν να πετύχουν μια καλύτερη και πιο προσοδοφόρα επαγγελματική εξέλιξη.

Στην τρίτη κατηγορία τοποθετούνται εκείνοι που μέσα από κάποιο αξίωμα, αναζητούν ενστικτωδώς ή με μεθοδικό τρόπο, την κοινωνική καταξίωση, την αναγνώριση από τους άλλους. Αισθάνονται ότι άλλοι, που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν αξιώματα, είτε δεν τα άξιζαν ενώ αυτός έχει περισσότερα προσόντα κι ικανότητες, είτε, θαμπωμένοι από την αίγλη που δίνουν τα αξιώματα, επιθυμούν να αποκτήσουν ένα από αυτά, για να φαντάζουν πιο λαμπεροί, πιο μεγάλοι, πιο σπουδαίοι.  

Στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν εκείνοι που επιθυμούν τα αξιώματα γιατί μέσα από αυτά βρίσκουν νόημα στη ζωή τους, προσφέρουν όλα όσα μπορούν στους πολίτες, κερδίζουν πιθανόν κάποια «τυχερά» χρήματα, όμως το μεγαλύτερο μέρος, το διαθέτουν σε συνανθρώπους τους που έχουν χτυπηθεί από την ανέχεια. Συνάδελφοί τους, τους χαρακτηρίζουν ως «ψιλικατζήδες» γιατί δεν μεριμνούν να κάνουν την «μπάζα» τους.

Στην πέμπτη κατηγορία ανήκει το πιο επικίνδυνο είδος, τα «Αρπακτικά»! Αιρετός νεοεκλεγής, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του σε θέση διοίκησης, είπε προς τους εργαζομένους: «Εγώ έβαλα υποψηφιότητα κι εκλέχθηκα, για να τα οικονομήσω»! Οι εργαζόμενοι έμειναν κατάπληκτοι, γιατί πρώτη φορά, άκουσαν αιρετό, να ομολόγει με κυνικότητα τους πραγματικούς λόγους ενασχόλησής του με τα κοινά.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες τοποθετούν στις πρώτες θέσεις την Διαφθορά στο Δημόσιο! Τυχαίο;

Δυστυχώς, τα αρπακτικά όχι μόνο υπάρχουν ανάμεσά μας αλλά πολλές φορές, αν και η δράση τους είναι γνωστή, απολαμβάνουν των χειροκροτημάτων και των επαίνων των πολιτών. Κι έχουν αυτή την αποδοχή γιατί απλά «πουλούν» εκδουλεύσεις σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη το μεροκάματο, τοποθετούν σε θέσεις κλειδιά «όργανά» τους που αν και οι ικανότητές και γνώσεις τους είναι περιορισμένες, επιλέγονται ανάμεσα από αξιόλογους και ικανούς συναδέλφους τους, με μοναδικό κριτήριο την υπακοή τους στον αιρετό.  

Οι πολιτικοί της κατηγορίας «Αρπακτικά» είναι εκδικητικοί, αδίστακτοι, έχουν σοβαρό έλλειμμα ανθρωπιάς και περίσσιο θράσος. Όσους πολίτες ή αιρετούς θεωρούν αντιπάλους, προσπαθούν να τους εξοντώσουν με κάθε νόμιμο ή μη τρόπο, να τους διαβάλουν στην κοινωνία, να τους αποκλείσουν από κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Κι όσο περισσότερα είναι τα κέρδη τους από τις υπόγειες συναλλαγές τους, τόσο πιο σκληροί κι αδυσώπητοι γίνονται.

Η ζωή είναι ένας μεγάλος κάμπος. Εκεί όπου συναντάς κάθε λογής λουλούδια, άοσμα αλλά όμορφα, εύοσμα αλλά επικίνδυνα, πανέμορφα αλλά και αδιάφορα.

Εμείς διαλέγουμε εκείνα που θα αποτελέσουν το μπουκέτο που θα βάλουμε στο βάζο μας, εμείς διαλέγουμε εκείνους που με τις αποφάσεις τους θα βελτιώσουν ή θα κάνουν δυσκολότερη την ποιότητα ζωής μας, αν θα διαχειριστούν με σεβασμό κι αίσθημα ευθύνης, το δημόσιο χρήμα, τα χρήματα των πολιτών.

Ας είμαστε επομένως, προσεκτικοί στις επιλογές μας…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ