Νέα εισαγγελική έρευνα για παραβίαση δικαστικού απορρήτου από την Τράπεζα της Ελλάδας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είχε προαναγγείλει απόφαση του Αρείου Πάγου για τη νομιμοποίηση των funds να διενεργούν πλειστηριασμούς

Να ερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Τράπεζας της Ελλάδος για το αδίκημα της παραβίασης δικαστικού απορρήτου, ζητά η αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών Αικατερίνη Ρούμπου, για την προαναγγελία απόφασης του Αρείου Πάγου που αφορά τη νομιμοποίηση των funds να διενεργούν πλειστηριασμούς.

Για την υπόθεση είχε διενεργηθεί έρευνα μετά από καταγγελία που υπέβαλαν η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είχε προαναγγείλει την θετική για τα funds απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

Ειδικότερα, στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του μηνός Νοεμβρίου 2022, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε υποστηρίξει εμμέσως πλην σαφώς πως η απόφαση του Αρείου Πάγου 822/2022 και σχετικές εφετειακές αποφάσεις που δυσχέραιναν την ικανότητα των funds να διαχειριστούν τα δάνεια, θα ανατρέπονταν σε λίγους μήνες από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου όπου εκκρεμούσε η συγκεκριμένη ένδικη διαφορά.
Η υπόθεση εκδικάστηκε στον Άρειο Πάγο δύο μήνες αργότερα, μέσα στον Ιανουάριο του 2023 και η απόφαση εκδόθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα μόλις λίγες ημέρες μετά την απόφαση υπέρ των fund και τη νομιμοποίησή τους να κάνουν πλειστηριασμούς.
Η υπόθεση συζητήθηκε στις 26 Ιανουαρίου, στις 9 Φεβρουαρίου έγινε η διάσκεψη της Ολομέλειας και στις 16 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε η απόφαση, σε χρόνο-εξπρές αν και νομικοί εκτιμούν πως σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις απαιτούνται πολλοί μήνες.
Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που είχε προαναγγείλει η Τράπεζα της Ελλάδος…
Μετά την αντίδραση των εκπροσώπων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας διενεργήθηκε έρευνα από τον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Απόστολο Ανδρέου, ο οποίος έκρινε πως πρέπει η καταγγελία των δικηγόρων έπρεπε να τεθεί στο αρχείο.
“Από τα παραπάνω αναφερόμενα δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις (βάσιμη πιθανολόγηση) για να κινηθεί ποινική δίωξη για οποιαδήποτε πράξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενη και για το λόγο αυτό έθεσα την δικογραφία στο αρχείο, κατ΄αρθρο 43 Κ.Π.Δ. Παρακαλώ να εγκρίνεται την ενέργειά μου αυτή, εφόσον συμφωνείτε, άλλως παραγγείλετε το κατά την κρίση σας ορθό”, ανέφερε σχετικά ο εισαγγελέας.
Όμως, λίγες ημέρες μετά, η αντεισαγγελέας Εφετών Αικατερίνη Ρούμπου επέστρεψε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Εφετών, διαφωνώντας με την αρχειοθέτηση της και ζητώντας να διενεργηθεί ξανά προκαταρκτική εξέταση για το αδίκημα του άρθρου 251 ΠΚ “περί παραβίασης δικαστικού απορρήτου”.
Σύμφωνα με το άρθρο 251 του Ποινικού Κώδικα, “όποιος καλείται κατά νόμο να ασκήσει δικαστικά καθήκοντα ή ο διαιτητής, αν με οποιονδήποτε τρόπο γνωστοποιεί σε άλλον, αφήνει να περιέλθει στην κατοχή ή γνώση άλλου, ανακοινώνει ή διαδίδει δικαστικό απόρρητο, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Αν με την πράξη σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον οποιοδήποτε όφελος ή να βλάψει άλλον, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή. Η παράβαση αυτή τιμωρείται και αν τελέστηκε μετά την αποχώρηση από την υπηρεσία”.
Με την ίδια ποινή τιμωρείται και εκείνος στον οποίο το δικαστικό απόρρητο ήταν προσιτό λόγω της υπηρεσίας του ή της συμμετοχής του στη διαδικασία ως δικηγόρου ή διαδίκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ