Τρεις αραβικές χώρες υποστηρίζουν το Μαρόκο για τη Δυτική Σαχάρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Σάββατο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ ανανέωσαν την υποστήριξή τους στη μαροκινή πρωτοβουλία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Δυτική Σαχάρα.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ματζίντ Χάμις αλ Αλί, δήλωσε κατά τη διάρκεια της 24ης ετήσιας συνεδρίασης της επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη: «Τα ΗΑΕ ανανεώνουν την πλήρη υποστήριξή τους προς το αδελφό Βασίλειο του Μαρόκου στα μέτρα που λαμβάνει για να υπερασπιστεί το νόμιμο δικαιώματα και δίκαιες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχίας του σε ολόκληρη την περιοχή της Μαροκινής Σαχάρας».

Ο αλ Αλί ανανέωσε την υποστήριξη της χώρας του στην πρωτοβουλία αυτονομίας που παρουσίασε το Μαρόκο το 2007, σημειώνοντας ότι «αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί σημαντική λύση σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού και διαφυλάσσει την εδαφική ακεραιότητα του Βασίλειο του Μαρόκου».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Χασάν Μοχάμεντ αλ Άμρι, επιβεβαίωσε κατά τη συνάντηση τη στήριξη της χώρας του στη μαροκινή πρωτοβουλία.

Το Ραμπάτ προτείνει μια διευρυμένη αυτονομία υπό την κυριαρχία του, για να τερματιστεί η σύγκρουση μεταξύ του Μαρόκου και του μετώπου «Polisario», για το έδαφος από το 1975, μετά το τέλος της ισπανικής κατοχής και την παρουσία του στην περιοχή.

Η Αυστρία εντάσσεται, επίσης, στις χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση του Μαρόκου για αυτονομία στη Δυτική Σαχάρα

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Κράτους του Κατάρ, Γιάσεμ Σαγιάρ αλ Μααούντα, χαρακτήρισε τη μαροκινή πρωτοβουλία για επίλυση της σύγκρουσης ως «εποικοδομητική» και τη ρεαλιστική βάση για την επίλυση του ζητήματος της Δυτικής Σαχάρας, επαινώντας τις προσπάθειες του Μαρόκου για προώθηση τη δυναμική της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στις νότιες επαρχίες.

Ο διπλωμάτης του Κατάρ επαίνεσε επίσης τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του προσωπικού του απεσταλμένου, Στάφαν ντε Μιστούρα, να καταλήξουν σε μια αμοιβαία συμφωνημένη και διαρκή πολιτική λύση σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης αριθ. 2654, που εγγυάται την κυριαρχία του Μαρόκου.

Erm News

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ