Ο «αόρατος στρατός» του Πριγκόζιν και η αλήθεια για την ανταρσία στην Ρωσία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πίσω από τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας που αναπαράγονται αναφορικά με την ανταρσία μισθοφόρων της Βάγκνερ που υποτίθεται ότι βαδίζουν στη Μόσχα, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο απλή.

Αυτή τη στιγμή ο επικεφαλής της οργάνωσης, Γεβγένι Πριγκόριν κρύβεται στο στρατιωτικό καταφύγιο της διοίκησης του νότιου τομέα στο Ροστόφ, 40 μέτρα κάτω από το έδαφος. Φοβούμενος προφανώς πυραυλικό χτύπημα του ρωσικού στρατού που κυριολεκτικά θα τον εξαΰλώσει.

Πέραν από τα πλάνα που δείχνουν μερικές δεκάδες μισθοφόρους της Βάγκνερ στους δρόμους του Ροστόφ, δεν υπάρχει ούτε ένα πλάνο από το περιβόητο κομβόι των χιλιάδων της οργάνωσης που βαδίζει προς τη Μόσχα. Γεγονός αδιανόητο, αφού έχουμε δει πλάνα ακόμα και από το τελευταίο ανάχωμα που έχει στηθεί, μέχρι και το τεράστιο κομβόι των Τσετσένων που οδεύει στο Ροστόφ.

Το υποτιθέμενο κομβόι όμως τον χιλιάδων μισθοφόρων της Βάγκνερ, κυριολεκτικά είναι άφαντος. Πάντως στη Μόσχα λαμβάνονται μέτρα και κλείνουν οι είσοδοι της πόλης, γεγονός που δείχνει ότι όντως κάτι αναμένουν.

Τα αίτια της ανταρσίας

Η αιτία για αυτή την απόφαση Πριγκοζίν, είναι πολύ απλή και εξαιρετικά ταπεινή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο επικεφαλής της Βάγκνερ, την περασμένη εβδομάδα είχε συνομιλία με τον ίδιο τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε να διαπραγματευτεί την ανανέωση του συμβολαίου μεταξύ του ρωσικού υπουργείου άμυνας και της Βάγκνερ.

Εκεί ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε στον Πριγκοζίν ότι η μισθοδοσία των μισθοφόρων θα περνάει απευθείας από το υπουργείο άμυνας στους ίδιους, χωρίς την διαμεσολάβηση της οργάνωσης. Ήταν μία ξεκάθαρη προσπάθεια αποδυνάμωσης του Πριγκοζίν, ώστε ο στρατός της Βάγκνερ να πάψει να είναι προσωπικός του στρατός και να ενταχθεί διά της τεθλασμένης, στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Πριγκοζίν εξοργίστηκε και έκτοτε άρχισαν τα επεισόδια.

Ουδείς φυσικά μπορεί να αποκλείσει τον ισχυρισμό που εξέφρασε ο Μεντβέντεφ, ότι τα κίνητρα του Πριγκοζίν έχουν δοθεί από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Αυτό όμως πλέον δεν έχει καμία σημασία.

Ο Πούτιν ήδη υπέγραψε το νόμο με τον οποίο το σύνολο των ανδρών της Βάγκνερ θα συνάψουν συμβόλαια απευθείας με το ρωσικό υπουργείο άμυνας, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη κάνει πολλούς από τους μισθοφόρους να αλλάξουν στρατόπεδο.

Πριν από λίγα λεπτά μάλιστα έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο μίλησε με τον Πριγκοζίν και συμφώνησαν να σταματήσει την προέλαση!

Την προέλαση η οποία φυσικά ήταν στο μυαλό του Πριγκοζίν και στην φαντασία δυτικών ΜΜΕ.

Η μοίρα του Πριγκοζίν πάντως είναι προδιαγεγραμμένη. Μένει να φανεί πότε θα λάβει τέλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ