Βουλγαρία: Μεγάλη έκρηξη σε αποθήκη ιδιοκτησίας γνωστού έμπορα όπλων – υποψίες για ρωσική ενέργεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη βουλγαρική πόλη Καρνομπάτ, όχι μακριά από το λιμάνι του Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας, στην αποθήκη ενός από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων, του Εμίλιαν Γκεμπρέφ, σημειώθηκε έκρηξη και στη συνέχεια πυρκαγιά, μετέδωσε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων «BTA».

Ο ίδιος ο Εμίλιαν Γκεμπρέφ είπε στα βουλγαρικά ΜΜΕ ότι γνώριζε τι συνέβη, γιατί, όπως τόνισε, στην αποθήκη δεν υπήρχε υλικό που θα μπορούσε να αρπάξει φωτιά μόνο του και εξέφρασε την υποψία του ότι εκεί υπήρχε βρώμικη δουλειά.

Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο Εμίλιαν Γκεμπρέφ είναι μεγάλος έμπορος όπλων και συναλλάσσεται με την Ουκρανία από το 2014, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «New York Times».

 Το 2015, μέλη της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU φέρεται να προσπάθησαν να εξοντώσουν τον Γκεμπρέφ. Συγκεκριμένα, μετά το επαγγελματικό γεύμα τον Απρίλιο του 2015, ο Γκεμπρέφ αρρώστησε και νοσηλεύτηκε.

2 115

Ήταν σε κώμα για σχεδόν ένα μήνα και ο Γκεμπρέφ φημολογούνταν ότι είχε δηλητηριαστεί με μια ουσία παρόμοια με το «novichok», ένα επικίνδυνο δηλητήριο από τα εργαστήρια της KGB.

Λίγο αργότερα, ο γιος του εισήχθη επίσης στο νοσοκομείο με παρόμοια συμπτώματα και ο Γκεμπρέφ ισχυρίζεται ότι λίγο καιρό μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, έγινε άλλη μια απόπειρα να τον σκοτώσουν. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται εκρήξεις ή πυρκαγιές στις στρατιωτικές του αποθήκες υπό περίεργες συνθήκες, σημειώνει το δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, το 2014, αφού ανακαλύφθηκε ότι ο Γκεμπρέφ προμήθευε όπλα στην  Ουκρανία, σημειώθηκε έκρηξη σε μια από τις αποθήκες του στην Τσεχία, στο χωριό Vrbetice κοντά στο Zlin.

Μετά την έρευνα, οι τσεχικές αρχές κατηγόρησαν για δολιοφθορά δύο Ρώσους πολίτες που παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι αγοραστές, τους Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μπασίροφ, οι οποίοι φέρονται να προσπάθησαν να δηλητηριάσουν τον Ρώσο διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια με «novichok».

Τον Ιούνιο του 2022, μια έκρηξη σημειώθηκε σε άλλη αποθήκη του Γκεμπρέφ στη Βουλγαρία, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ