Βαριά και ασήκωτη η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος και μετέβη για δηλώσεις στο Ζάππειο.

Όπως είπε, τρία μερόνυχτα σκεφτόταν την απόφασή του, την οποία δεν έλαβε εν θερμώ, αλλά με γνώμονα το καλό του κόμματος και του τόπου.

Επεσήμανε ότι έκλεισε ένας «ιστορικός κύκλος» που «άφησε αποτύπωμα στην ιστορία» και πως είναι άμεση προτεραιότητα ένας «νέος ΣΥΡΙΖΑ», η ανάγκη «να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ», σε μια «διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης».

Όπως εξήγησε ο ίδιος από το Ζάππειο, «έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω. Να αποφασίζω με ψυχραιμία. Και αυτό έκανα για τρία εικοσιτετράωρα. Γιατί ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους. Ξεπερνούν εκ των πραγμάτων τον δικό μου ατομικό ορίζοντα».

Παγωμάρα προκάλεσε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα. Κανένας δεν περίμενε την εξέλιξη και σχεδόν κανένας δεν γνώριζε την απόφαση του προέδρου.

«Αυτή είναι η απόφασή μου, είναι οριστική και αδιαπραγμάτευτη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αιφνιδιάζοντας τα μέλη του κομματικού οργάνου, χωρίς να αφήσει περιθώριο συζήτησης.

Αμέσως μετά κατευθύνθηκε στο Ζάππειο, με ελάχιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τον ακολουθούν. Ράνια Σβίγκου, Μιχάλης Καλογήρου, Νικόλας Φαραντούρης, Γιώργος Βασιλειάδης, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Μπάμπης Παπαδάκης, ήταν στο πλευρό του αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Αμέσως μετά αναχώρησε από το Ζάππειο, με τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα να τον περιμένει στο αυτοκίνητο, όπου τον υποδέχθηκε με ένα χαμόγελο και ένα χτύπημα στην πλάτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά από 15 χρόνια στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ πήρε την απόφαση αλλαγής σελίδας, μετά και την συντριπτική ήττα της 25ης Ιουνίου. Ο Τσίπρας εκλέχτηκε πρόεδρος στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 με το συντριπτικό ποσοστό 70,4% και έγινε, σε ηλικία μόλις 33 ετών, ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, για να δρομολογήσει την εκλογή νέου προέδρου από την βάση του κόμματος.

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία θα εκλέξει νέο επικεφαλής της ΚΟ, ώστε να εκπροσωπείται το κόμμα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Εκεί θα αποφασιστεί η ημερομηνία συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που θα αποφασίσει τη διεξαγωγή εκλογής νέου προέδρου από τη βάση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ