ΥΠΕΞ Σερβίας: Η Νορβηγία αποφάσισε να κλείσει την πρεσβεία στην Πρίστινα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε χθες Παρασκευή, ότι η Νορβηγία αποφάσισε να κλείσει την πρεσβεία της στην Πρίστινα και ανακοίνωσε την επαναφορά των σχέσεων με το Ισραήλ, το οποίο αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Ντάτσιτς σε συνέντευξή του στην Pink TV ανέφερε ότι πληροφορήθηκε για την απόφαση της Νορβηγίας να κλείσει την πρεσβεία από τη συνομιλία με τον υφυπουργό στο Νορβηγικό ΥΠΕΞ, Eivind Vad Petersson. Όπως είπε, αυτή η απόφαση επηρέασε την Πρίστινα.

Ο Ντάτσιτς ανακοίνωσε, ακόμη, ότι ο συνάδελφός του από το Ισραήλ (Έλι Κοέν) θα έρθει στη Σερβία την επόμενη εβδομάδα και ότι θα συζητήσουν «επαναφορά των σχέσεων».

«Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τις σχέσεις που αμφισβητήσαμε επειδή αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο», είπε ο Ντάτσιτς.

Αναφερόμενος στην απόφαση των αρχών στην Πρίστινα να κηρύξουν τρομοκράτες τις δύο οργανώσεις (Βόρεια Ταξιαρχία και Πολιτική Προστασία), ο Ντάτσιτς είπε ότι ο Κούρτι δεν είναι συνεπής στους όρους που χρησιμοποιεί, αλλά ότι η μόνη σταθερά του είναι η «γενική προσπάθεια» να δηλώσει όλη τη Σερβία και τον σερβικό λαό ως έθνος που προβαίνει σε γενοκτονίες, ότι εμείς είμαστε αυτοί που διέπραξαν τα εγκλήματα και ότι πρέπει να πληρώσουμε πολεμικές αποζημιώσεις.

«Νόμιζαν ότι μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν και ότι δεν τους ενδιέφερε η γνώμη αυτών που τους δημιούργησαν. Το ερώτημα είναι αν το κάνουν μόνοι τους ή με τη βοήθεια κάποιου και μετά το ερώτημα ποιος είναι αυτός. Είναι όπως όταν δημιουργείς έναν ιό σε ένα εργαστήριο και αρχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, είπε ο Ντάτσιτς και επεσήμανε ότι με την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου άνοιξε το κουτί της Πανδώρας από το οποίο «δεν ξέρεις τι θα βγει» .

Πρόσθεσε ότι η Κοινότητα Σερβικών Δήμων (CMU) δεν αναφέρεται καθόλου ως μέρος του σχεδίου αποκλιμάκωσης και ασκείται πίεση στους Σέρβους του Βελιγραδίου να συμφωνήσουν να συμμετάσχουν σε νέες εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ