Στη Σούδα ο «πυρηνικός ανιχνευτής» των ΗΠΑ, εντείνονται οι φόβοι για πυρηνική προβοκάτσια στην Ζαπορίζια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μεσημέρι του Σαββάτου 1/7 , ένα Boeing WC-135 της USAF προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ακρωτήρι Χανίων, προερχόμενο απευθείας από τις ΗΠΑ.

Από αυτή τη βάση πετούν και τα UAV αναγνώρισης RQ-4B Global Hawk και τα αεροσκάφη RC-135W Rivet Joint προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Το WC-135R έχει σχεδιαστεί για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη ραδιενεργή ακτινοβολία και τον έλεγχο των πυρηνικών δοκιμών.

Η άφιξη του εντείνει την ανησυχία για την πυρηνική προβοκάτσια στην Ζαπορίζια, με σκοπό να γενικευτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Είναι ένα σενάριο για το οποίο αλληλοκατηγορούνται το Κίεβο με τη Μόσχα, εδώ και μερικές εβδομάδες.

Μόλις εχθές μάλιστα κυκλοφόρησαν φήμες για παρέμβαση του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς στον Ζελένσκι, προκειμένου να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο!

Το WC-135, γνωστό και ως «Constant Phoenix» είναι ένα ατμοσφαιρικό αναγνωριστικό αεροσκάφος που χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF).

 Πρωταρχικός σκοπός του είναι η συλλογή δειγμάτων αέρα για την ανάλυση της παρουσίας και της σύνθεσης χημικών και βιολογικών παραγόντων.

Αυτό το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με εξαιρετικά ευαίσθητα και εξελιγμένα όργανα ανίχνευσης, τα οποία του επιτρέπουν να παρακολουθεί και να αναγνωρίζει χημικές και βιολογικές ουσίες στον αέρα.

Οι δυνατότητες που διαθέτει του επιτρέπουν να ανιχνεύει και να συλλέγει δεδομένα για επικίνδυνες ουσίες όπως η πυρηνική ακτινοβολία, τα χημικά όπλα, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και οι βιολογικοί παράγοντες.12

Το WC-135 αναπτύχθηκε αρχικά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να ανιχνεύσει τυχόν πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από ξένα έθνη.

Πληροφορίες από τον Βετεράνο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ