Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ: Ο ρωσικός στρατός πληγώθηκε αλλά σε καμία περίπτωση δεν νικήθηκε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πληγωθεί αλλά σε καμία περίπτωση δεν ηττήθηκαν στον πόλεμο με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα το Associated Press.

Παρουσίασε επίσης τη μεγαλύτερη αναδιατύπωση των σχεδίων του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου από τον Ψυχρό Πόλεμο, εάν η Μόσχα τολμήσει να επεκτείνει τη σύγκρουση.

«Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τους Ρώσους και την ικανότητά τους να αντεπιτεθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι εταίροι του στο ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να κάνουν μια τεράστια αλλαγή στο σχέδιο της συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής στη λιθουανική πρωτεύουσα Βίλνιους την επόμενη εβδομάδα.

Το ΝΑΤΟ, ως οργανισμός, δεν παρέχει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, έχει αποφύγει να παρασυρθεί σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο με την πυρηνικά οπλισμένη Ρωσία. Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ ενισχύει μαζικά την ασφάλεια των χωρών μελών του κοντά στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

Περίπου 40.000 στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα από την Εσθονία στα βόρεια έως τη Ρουμανία στη Μαύρη Θάλασσα.

Σχεδόν 100 αεροσκάφη απογειώνονται σε αυτόν τον εναέριο χώρο κάθε μέρα, και συνολικά 27 είναι πολεμικά πλοία που επιχειρούν στη Βαλτική και στη Μεσόγειο Θάλασσα. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.

Σύμφωνα με τα νέα σχέδια, το ΝΑΤΟ στοχεύει να έχει έως και 300.000 μαχητές έτοιμους να κινηθούν στην ανατολική πλευρά κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων του οργανισμού εντός 30 ημερών.

Τα σχέδια χωρίζουν την περιοχή σε τρεις ζώνες: ακραίο βόρειο και Ατλαντικό. βόρεια των Άλπεων στη νότια Ευρώπη.

Ο Μπάουερ είπε ότι ο νέος σχεδιασμός του ΝΑΤΟ βασίστηκε σε πληροφορίες σχετικά με τη δύναμη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο ναύαρχος επεσήμανε ότι ο πόλεμος έχει αποδυναμώσει τον ρωσικό στρατό, αλλά όχι το ναυτικό και την αεροπορία.

«Το 94 τοις εκατό των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας συμμετέχουν τώρα στον πόλεμο», είπε ο Μπάουερ.

«Αυτό που βλέπουμε γενικά είναι ότι οι Ρώσοι είναι πολύ προσεκτικοί κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ. Δεν αναζητούν σύγκρουση μαζί μας. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι είναι πολύ, πολύ δεσμευμένοι. Όσο για τη χερσαία δύναμη, δεν νομίζω ότι έχουν πολλές στρατιωτικές δυνάμεις διαθέσιμες για να επιτεθούν σε οποιονδήποτε άλλο.

Αλλά είμαστε σίγουροι ότι οι Ρώσοι θα ανασυνταχθούν. Θα συνεχίσουμε να τους θεωρούμε σοβαρή απειλή.

Στο νερό και ειδικά στον αέρα, στο διάστημα, εξακολουθούν να έχουν πολλές, πολλές επιλογές. Για να μην αναφέρουμε τα πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε ο Μπάουερ.

novini.bg

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ