Το εστραγκόν θεωρείται ένα από τα πλέον χρήσιμα βότανα στη μαγειρική και παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη γαλλική κουζίνα. Τα φλαβονοειδή και οι τανίνες που περιέχει στη σύστασή του βοηθούν στην αποτοξίνωση και τον καθαρισμό του οργανισμού, ενώ παρουσιάζει και ήπιες ηρεμιστικές ιδιότητες.
Αντιμετωπίζει τη δυσπεψία και το φούσκωμα, ενώ το έλαιο του μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας.
Γνωστό με το αριστοκρατικό όνομα «εστραγκόν», η Αρτεμισία η δρακόντια (Artemisia dracunculus) είναι φυτό που προέρχεται από τη μακρινή Σιβηρία και Μογγολία, έχει λεπτό, φινετσάτο άρωμα με πικάντικες νότες. Φύεται κοντά σε ποταμούς και εύφορα λιβάδια αλλά και σε ξηρά εδάφη και στην ελληνική αγορά θα το βρείτε ως τραχούρι, αψίνθιο, δρακόντι ή τάραγκον.
Οφείλει την ονομασία του στην Άρτεμη, τη θεά της Σελήνης, του κυνηγιού και της παρθενίας. Σύμφωνα με τον μύθο, η θεά έδωσε το φυτό αυτό στο Χείρωνα, τον περίφημο κένταυρο γιατρό που ζούσε στο όρος Πήλιο της Θεσσαλίας. Η γαλλική ονομασία «εστραγκόν» όπως και η αραβική «ταρχούν», του φυτού σημαίνουν και οι δύο «μικρός δράκος». Λέγεται ότι τα μακριά του φύλλα μοιάζουν με γλώσσα δράκου και ότι οι ρίζες του είναι κουλουριασμένες σαν φίδια. Οι αρχαίοι Έλληνες όταν είχαν πονόδοντο μασούσαν εστραγκόν λόγω της ιδιότητας που έχει να προκαλεί μούδιασμα.
Στην Ευρώπη λέγεται ότι διαδόθηκε κυρίως μετά την εισβολή των Μογγόλων το 13οαιώνα. Τον Μεσαίωνα το έβαζαν μέσα στα παπούτσια τους πριν από τις μεγάλες πεζοπορίες γιατί πίστευαν ότι δίνει δύναμη και αντοχή. Οι Ρωμαίοι έτρωγαν εστραγκόν για να αντιμετωπίσουν την εξάντληση. Χυμός εστραγκόν ανακατεμένος με χυμό μάραθου αποτελούσε τονωτικό ποτό, πολύ αγαπητό στους αρχαίους ηγεμόνες της Ινδίας. Θεωρούσαν ότι το ποτό αυτό θεράπευε το δάγκωμα των ερπετών και ανακούφιζε τον πόνο από το τσίμπημα της σφήκας.
Υπάρχουν δύο ποικιλίες του βοτάνου, το ρωσικό και το γαλλικό. Το ρωσικό, με καταγωγή από την Σιβηρία, θεωρείται το αρχικό φυτό από το οποίο προήλθε η γαλλική ποικιλία. Το άρωμα του ρωσικού υστερεί σε οξύτητα σε σχέση με το γαλλικό που θεωρείται γενικά ανώτερο. Η γεύση του θυμίζει το γλυκάνισο λόγω της κοινής τους ουσίας της ανηθόλης που αυξάνει την όρεξη. Έχει πολλές εφαρμογές στη μαγειρική εμπλουτίζοντας γευστικά σάλτσες κρεατικών και ψαριών, βρασμένα λαχανικά, μαγιονέζες, πράσινες σαλάτες, ακόμα και παγωτά ή φρουτοσαλάτες. Προσθέστε το προς το τέλος στο φαγητό γιατί το παρατεταμένο μαγείρεμα του προσδίδει πικρή γεύση και χάνεται το άρωμά του.
Το εστραγκόν δεν ταιριάζει με άλλα μυρωδικά με μόνη ίσως εξαίρεση το λεμόνι και τα μικρά κρεμμυδάκια. Είναι από τα καλύτερα αρωματικά ξυδιού και μουστάρδας. Τα φύλλα του περιέχουν ιώδιο, κάλιο και βιταμίνες Α και C.
Βασικές ιδιότητες
– Διεγείρει την πεπτική διαδικασία και βοηθά σε φουσκώματα και δυσπεψία
– Είναι ήπιο ηρεμιστικό και βοηθά σε αϋπνίες
– Έχει εμμηναγωγική δράση και λαμβάνεται για την καθυστέρηση της έμμηνου ρύσης.
– Βοηθά στον πονόδοντο και γενικά σε προβλήματα οδονταλγίας.
– Είναι αντιπυρετικό.
– Το αιθέριο έλαιό του θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των ρευματισμών και της αρθρίτιδας, όταν χρησιμοποιείται ως συστατικό λαδιών για μασάζ.