Ουκρανία: Λάβαμε το πρώτο φορτίο αμερικανικών βομβών διασποράς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Κιέβου επιβεβαίωσαν ότι έλαβαν το πρώτο φορτίο βομβών διασποράς από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Λένε ότι οι συνθήκες πολέμου θα αλλάξουν υπέρ του Κιέβου. Η Ουκρανία λέει ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη αυτόν τον εξοπλισμό.

Μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να στείλουν βόμβες διασποράς στην Ουκρανία, η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα λέει ότι έλαβε το πρώτο φορτίο βομβών διασποράς από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Volry Shershan, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, επιβεβαίωσε την παραλαβή βομβών διασποράς από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Shershan πρόσθεσε ότι οι βόμβες διασποράς βρίσκονται τώρα στην κατοχή των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων.

Ο στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάβσκι, διοικητής της επιχείρησης των κοινών δυνάμεων Ταβρία -Tavria στην Ουκρανία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN την Πέμπτη, 13 Ιουλίου, ότι ο ουκρανικός στρατός έχει λάβει βόμβες διασποράς αλλά δεν τις έχει χρησιμοποιήσει ακόμη. Ο Ταρνάβσκι πρόσθεσε, αυτές οι βόμβες μπορούν να αλλάξουν ριζικά τις συνθήκες πολέμου υπέρ του Κιέβου.

Η απειλή της Ρωσίας για αμοιβαία χρήση βομβών διασποράς

Αφού έμαθε για  την απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν  την Ουκρανία με πυρομαχικά διασποράς, το Κρεμλίνο απείλησε ότι εάν αυτά τα πυρομαχικά σταλούν στην Ουκρανία, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει επίσης τέτοια όπλα.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ισχυρίστηκε στη Μόσχα στις 12 Ιουλίου ότι η χώρα του διαθέτει επίσης πυρομαχικά διασποράς που είναι πιο αποτελεσματικά. Είπε ότι η Ρωσία έχει επιδείξει αυτοσυγκράτηση μέχρι στιγμής, αλλά εάν οι αμερικανικές βόμβες παραδοθούν στην Ουκρανία, η Μόσχα θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει παρόμοια εργαλεία.

Λόγοι κατά των πυρομαχικών διασποράς

Τα πυρομαχικά διασποράς διασκορπίζουν εκατοντάδες μικρότερους εκρηκτικούς μηχανισμούς τριγύρω, οι οποίοι δεν πυροδοτούνται αμέσως και μπορούν να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν ανθρώπους πολύ μετά την απελευθέρωσή τους.

Ο κύριος σκοπός της χρήσης αυτών των βομβών, που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι να αυξηθεί η ακτίνα επιρροής της βόμβας και να αποτραπεί η στρατιωτική προέλαση. Σε μια συμβατική βόμβα, μόνο η περιοχή κοντά στο σημείο της έκρηξης καταστρέφεται, αλλά τα πυρομαχικά διασποράς επηρεάζουν μια ευρύτερη περιοχή σκορπίζοντας μεγάλο αριθμό μικρότερων βομβών και μπορούν να  προκαλέσουν μαζικές δολοφονίες αμάχων .

Επειδή πολλές βόμβες διασποράς συχνά δεν εκρήγνυνται αμέσως σαν νάρκες ξηράς και αποτελούν απειλή για τους αμάχους, έχουν τεθεί εκτός νόμου από τη Γερμανία και 110 άλλες χώρες βάσει της Σύμβασης του Όσλο.

Οι κύριοι κατασκευαστές και παραγωγοί αυτών των όπλων, όπως η Αμερική, η Κίνα και η Ρωσία, δεν έχουν υπογράψει αυτή τη συνθήκη.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι    τόσο  η Μόσχα όσο και το Κίεβο χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς στην πρώτη γραμμή. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε το καλοκαίρι του 2022 ότι εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο λόγω της χρήσης πυρομαχικών διασποράς.

DW

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ