Οι αναπτυξιακές διαταραχές τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα συχνές. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους επιστήμονες που μελετούν την ανάπτυξη των παιδιών στη δημιουργία νέων εργαλείων αξιολόγησης, όπως είναι το αναπτυξιακό check-up plus, καθώς και στον σχεδιασμό θεραπευτικών προγραμμάτων όπως είναι η αναπτυξιακή θεραπεία ή η θεραπεία αναπτυξιακών διαταραχών.
Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, εξηγεί ότι η αναπτυξιακή θεραπεία είναι ένα δομημένο πρόγραμμα ειδικής αγωγής που βοηθάει τα παιδιά να κατακτήσουν ικανότητες που απουσιάζουν ή που δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Οι γενικές αρχές και το περιεχόμενο τις αναπτυξιακής θεραπείας δεν διαφέρουν από της ειδικής διαπαιδαγώγησης, της εργοθεραπείας και της ειδικής συμπεριφοράς.
Η διαφοροποίησή της έγκειται στο γεγονός ότι είναι ένα ιδιαίτερα δομημένο πρόγραμμα με συγκεκριμένη μεθοδολογία το οποίο περιλαμβάνει όλους τους βασικούς τομείς της ανάπτυξης. Μπορεί να εφαρμοστεί αυτόνομα ή σε συνδυασμό με αλλά θεραπευτικά προγράμματα, ανάλογα με την κρίση του θεραπευτή αλλά και τις ανάγκες του παιδιού. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές αναπτυξιακές διαταραχές, παρέχοντας πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα.
Ιδιαίτερα κατάλληλη κρίνεται και για την πρώιμη παρέμβαση στον αυτισμό και στις διαταραχές στην επικοινωνία.
Θεραπευτική παρέμβαση με τη θεραπεία αναπτυξιακών διαταραχών
Η αναπτυξιακή θεραπεία απευθύνεται σε βρέφη και παιδιά από 8 μηνών έως 6,5 ετών που μπορεί να παρουσιάζουν καθυστέρηση ή ασύμμετρη ανάπτυξη, με ιδιαίτερη επιβάρυνση σε τομείς όπως ο κοινωνικο-συναισθηματικός, η επικοινωνία, η συγκέντρωση, σε συνδυασμό ακόμη και με αισθητήριες διαταραχές.
Γενικότερα, η θεραπεία αναπτυξιακών διαταραχών (ΘΑΔ) δεν εξετάζει έναν συγκεκριμένο τομέα ανάπτυξης, αλλά αντιθέτως αξιολογεί σφαιρικά όλες τις δεξιότητες ενός παιδιού, π.χ. τις γνωστικές δεξιότητες, τη γλώσσα και την επικοινωνία, τις κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες, τη συμπεριφορά, την αδρή και λεπτή κινητικότητα, τις δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης, καθώς και τις ρυθμιστικές λειτουργίες.
Ποιος εφαρμόζει την αναπτυξιακή θεραπεία;
Η θεραπεία αναπτυξιακών διαταραχών (ΘΑΔ) είναι μια επιστημονική μέθοδος που εφαρμόζεται αποκλειστικά από εξουσιοδοτημένους και πιστοποιημένους θεραπευτές που έχουν λάβει κατάλληλη εκπαίδευση.
Τι περιλαμβάνει η θεραπεία αναπτυξιακών διαταραχών (ΘΑΔ)
Η ΘΑΔ είναι ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει τη συνολική αξιολόγηση του παιδιού, τον σχεδιασμό περιβαλλόντων μάθησης, καθώς και δραστηριότητες που προωθούν την απόκτηση δεξιοτήτων σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης. Επιπλέον, παρέχει υποστήριξη και συμβουλευτική στην οικογένεια για την ενίσχυση της ανάπτυξης των δεξιοτήτων του.
Τι κάνει ο θεραπευτής
Αξιολογεί τη σφαιρική ανάπτυξη του παιδιού, προκειμένου να εντοπιστούν οι τομείς της αναπτυξιακής καθυστέρησης που προκύπτουν είτε από βιολογικούς, νευρολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες είτε από συνδυασμό παραγόντων. Στη συνέχεια, σχεδιάζει, υλοποιεί και τροποποιεί θεραπευτικές παρεμβάσεις για το παιδί και την οικογένεια ώστε να προωθήσει την απόκτηση δεξιοτήτων σε διάφορους τομείς της ανάπτυξης.
Στόχος του είναι να μεγιστοποιηθεί η λειτουργικότητά του, καθώς και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής στο σπίτι και στο σχολείο. Τέλος, παρέχει συμβουλές στους γονείς και συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες που είναι κοντά στο παιδί ώστε να υπάρχει υποστήριξη και ενιαία αντιμετώπιση.