Το Βατερλώ των Leopard στην Ουκρανία και το πάρτι εκατομμυρίων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αποδεκατισμένες «Λεοπαρδάλεις», όσες δεν σφαγιάστηκαν από τους Ρώσους μετά τις 4 Ιουνίου, περιμένουν..: Πολωνία και Γερμανία δεν μπορούν να τα βρουν πάνω από το θέμα της αποκατάστασης των δυτικών/γερμανικών ή γερμανικής τεχνολογίας αρμάτων μάχης για την Ουκρανία!

Την άνοιξη του 2023 η Ουκρανία παρέλαβε άρματα μάχης δυτικής κατασκευής, οπότε υπήρχε ένα τεράστιο ζήτημα διατήρησης αυτού του εξοπλιστικού πάρκου σε κατάσταση μάχης. Έτσι, ειδικότερα, η Γερμανία δεν συμφωνεί με την Πολωνία για τη δημιουργία ενός κέντρου επισκευής στο έδαφος της τελευταίας.

Οι δυνατότητες επισκευής τεθωρακισμένων που υπάρχουν στο έδαφος της Ουκρανίας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάντα, λόγω των συνεχών πυραυλικών επιθέσεων από τον ρωσικό στρατό. Δυτικό προσωπικό δεν πηγαίνει στην Ουκρανία. Αλλά ακόμη και τα άρματα μάχης T-64, τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία αποκλειστικά με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, θα επισκευαστούν / επικσευάζονται στην Τσεχική Δημοκρατία, καθώς όλες οι δυνατότητες στο Χάρκοβο έχουν καταστραφεί από τους Ρώσους.

Όσον αφορά τη δυτική τεχνολογία, είναι σαφές ότι οι επιχειρήσεις επισκευής δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία και μονάδες, επειδή τα δυτικά και σοβιετικά πρότυπα είναι ριζικά διαφορετικά.

Δεδομένου ότι το κύριο δυτικό άρμα μάχης στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σήμερα είναι το Leopard 2 και οι τροποποιήσεις του, στο στάδιο της προετοιμασίας των παραδόσεων αποφασίστηκε ότι τα κατεστραμμένα θα επισκευαστούν στην Πολωνία. Από μια δήλωση του Γερμανού υπουργού Άμυνας Πιστόριους τον Απρίλιο του 2023, όλα φαίνονταν ξεκάθαρα: δύο γερμανικά εργοστάσια αρμάτων μάχης – Rheinmetall και Krauss-Maffei Wegmann – θα συνεργαστούν με την πολωνική κρατική εταιρεία Polska Grupa Zbrojeniowa και θα αναπτύξουν ένα κοινό κέντρο εξυπηρέτησης στο Γκλάιβιτς.

Ωστόσο, από τα μέσα Ιουλίου 2023, αν και τα ουκρανικά Leopard 2 που υπέστησαν ζημιές στις μάχες βρίσκονται ήδη στην Πολωνία, η επισκευή τους δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμη, καθώς οι Γερμανοί και οι Πολωνοί εταίροι δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία.

Και ο λόγος είναι απλός – ο ανταγωνισμός μεταξύ Γερμανών και Πολωνών κατασκευαστών όπλων. Από την άποψη της Βαρσοβίας, υπάρχει κίνδυνος η ανάπτυξη διεθνών έργων αμυντικής βιομηχανίας στην Πολωνία να περιοριστεί σημαντικά λόγω των πολωνογερμανικών έργων που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Βερολίνο, από την πλευρά του, είναι δυσαρεστημένο που η Πολωνία δεν προτίμησε περαιτέρω παραγγελίες για Leopard 2 για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της, αλλά 366 αμερικανικά άρματα μάχης Abrams και 1000 νοτιοκορεατικά K2, τα περισσότερα από τα οποία θα πρέπει να παραχθούν τόσο στη Νότια Κορέα όσο και στην Πολωνία.

Υπάρχουν επίσης οικονομικές και πολιτικές συνιστώσες σε αυτό το θέμα. Έτσι, οι Γερμανοί θεωρούν ότι τα αιτήματα κόστους εργασίας των Πολωνών είναι πολύ υψηλά και αναφέρουν το ακόλουθο γεγονός: μόνο για την αρχική επιθεώρηση ενός κατεστραμμένου άρματος μάχης, η PGZ θέλει να λάβει 100.000 ευρώ, ενώ στη Γερμανία αυτή η λειτουργία κοστίζει μόνο 12.000. Οι Πολωνοί ισχυρίζονται ότι οι τιμές είναι πλήρως δικαιολογημένες και βασίζονται στην εμπειρία τους από τη λειτουργία του δικού τους στόλου «Λεοπαρδάλεων». Δηλαδή: Μπορούμε να υποθέσουμε βάσιμα ότι οι Πολωνοί κοστολογούν τις εργασίες ΄στο ίδιο επίπεδο που κοστολογούσαν οι Γερμανοί νωρίτερα τις εργασίες για τα πολωνικά Leopard 2!

Όσον αφορά την πολιτική, στην γερμανική κυβέρνηση, που σχηματίστηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, υπάρχουν σοβαρές αλλά και όλο και περισσότερες αντιφάσεις σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, με την εθνικό-συντηρητική κυβέρνηση στη Βαρσοβία. Η Πολωνία κατηγορεί συνεχώς τη Γερμανία ότι ενεργεί πολύ αργά και κάνει πολύ λίγα.

Επιπλέον, η Πολωνία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, η οποία θα λήξει το φθινόπωρο. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με παρατηρητές, η κυβέρνηση στη Βαρσοβία διαπραγματεύεται σκληρά με το Βερολίνο προκειμένου να κερδίσει πολιτικά μπόνους στα μάτια των Πολωνών ψηφοφόρων.

Να σημειώσω ότι με βάση τις αναφορές, η Πολωνία επιτρέπεται να επισκευάζει τα Leopard 2A4 στο έδαφός της, αλλά όχι τα Leopard 2A5 & Leopard 2A6

Επί του παρόντος, η Ουκρανία έχει λάβει ή σχεδιάζει να λάβει Leopard 2 από τις ακόλουθες τροποποιήσεις:

1⃣Leopard 2A4, ιδίως η καναδική παραλλαγή του Leopard 2A4M CAN
2⃣Leopard 2A5, ιδίως η σουηδική έκδοση του Stridsvagn 122
3⃣Leopard 2A6, η πιο σύγχρονη έκδοση που έχουν οι Ουκρανοί, προέρχεται αποκλειστικά από τη Γερμανία.

Ο αριθμός των Leopard 2 για επισκευή είναι μια εξίσωση με πολλά άγνωστα. Σύμφωνα με ανοιχτά δεδομένα, προβλέπεται ότι η Ουκρανία θα λάβει, ή έλαβε, 84 Leopard 2 από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, Πολωνίας, Φινλανδίας και άλλων.

Όσον αφορά τις απώλειες, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία από το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Είναι όμως μεγάλες. Μόνο ο πολωνικός Τύπος για παράδειγμα γράφει ότι από τα 14 Leopard 2 που παραδόθηκαν από την Πολωνία, 8 υπέστησαν ζημιές.

***

Οσον αφορά την πολεμική του απόδοση, στο μεσοδιάστημα έχει προκύψει μια δήλωση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Βαλερί Ζαλούζνι: «Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα επειδή το ναρκοπέδιο είναι πολύ βαθύ (σ.σ. σε έκταση) και αργά ή γρήγορα θα σταματήσει και θα καταστραφεί από συγκεντρωμένα πυρά» – The Washington Post.

Πηγη: @antiwarrawitna

ΔΗΜΟΦΙΛΗ